ZIMSKO RAČUNANJE VREMENA Jeste li napravili ovo na svojem pametnom telefonu? | SmartlifeHR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

ZIMSKO RAČUNANJE VREMENA Jeste li napravili ovo na svojem pametnom telefonu?

Iz ljetnog prelazimo u zimsko računanje vremena pomjeranjem sata za 60 minuta unatrag

Zimsko racunanje vremena (2).jpg Izvor: Vetre Antanaviciute-Meskauskiene / Alamy / Alamy / Profimedia

Ljepota prelaska na zimsko računanje vremena je što ćemo u noći s 30. na 31. listopada 2021. spavati duže jedan sat. Nadoknadit ćemo tako onaj izgubljeni sat iz ožujka kada smo spavali jedan sat kraće.

Vrijeme će se u 3 sata ujutro vratiti na 2 sata. Iako se u EU zemljama pomjeranje sata više ne bi trebalo događati, odluka je prolongirana do daljnjega. Većina zemalja nije odlučila koje je vrijeme (zimsko ili ljeto) bolje.

Pomjeranje vremena odnosno sata ne znači samo sat manje ili duže spavanja nego i podešavanje svih onih satova koje imamo u stanovima, kućama, uredima, stoje na ulicama i trgovima, u automobilima, na rukama.

Pametni telefoni automatski će se podesiti samo ako ste u postavkama uključili automatsko podešavanje koje stiže direktno preko radijskih valova mobilnih operatora. Provjerite u postavkama, pa zatim odabirom opcije „datum i vrijeme“ imate li aktiviranu tu opciju.

Vrijeme i datum pametni telefon.jpg Izvor: Krunoslav Ćosić

Ukoliko nemate ili ne želite iz nekog razloga, ne zabravite sutra promijeniti vrijeme i uskladiti se s ostatkom svijeta koji već desetljećima obavlja ono što je predložio Amerikanac Benjamin Franklin 1794. godine. Od 1916. godine Njemačka i Austro-ugarska bile su prve zemlje koje su uvele ljetno računanje vremena, a slijedila je i Velika Britanija.

Kako je Hrvatska u to vrijeme bila dio Austro-ugarske i kod nas se to pravilo primjenjivalo do 1918. godine. U kraćim intervalima pravilo se primjenjivalo i za vrijeme Kraljevine Jugoslavije te Nezavisne Države Hrvatske, a ponovo je usvojeno od 1983. godine te je ostalo do danas.

Zimsko racunanje vremena (3).jpg Izvor: Shutterstock

Još jedna stvar: od 31. listopada 2021. svoje uređaje ćete od 21 sat puniti po povoljnijoj strujnoj tarifi, sve do 7 sati ujutro. Što se tiče korištenja upaljenih svjetala na vozilima i korištenja zimske opreme, obavezna svjetla za vozila primjenjuju se od 1. studenog 2021 do 31. ožujka 2022., a zimska oprema od 15. studenog 2021. do 15. travnja 2022.

Na ljetno računanje vremena ponovo se vraćamo u noći s 26. na 27. ožujka 2022. godine.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Najnovije

Mobilnost