PRVO PROČITAJTE NAŠE SAVJETE Vodič za kupnju televizora | SmartlifeHR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

PRVO PROČITAJTE NAŠE SAVJETE Vodič za kupnju televizora

Autor Smartlife

Veličina je bitna - i to iz nekoliko razloga

 Samsung-QLED-Slika-2.jpg Izvor: Samsung

Dijagonale televizora postaju sve veće, uz visoku rezoluciju koja je sve pristupačnija, izbor postaje teži jer u obzir morate uzeti nekoliko faktora, a naravno - nitko ne želi zažaliti što je napravio pogrešan izbor.

Čak i uz sva najnovija poboljšanja slike i pametne funkcije, osnove veličine ekrana i vidnog polja se ne mijenjaju. Veći ekran nudi impresivniji doživljaj gledanja i to je jednostavno tako, ali morate uravnotežiti tendenciju za većim ekranom s razumijevanjem kako to utječe na idealnu udaljenost sjedenja od televizora, prednosti različitih rezolucija i na kraju samog doživljaja gledanja.

Ono što je vrijedilo za SD ili Full HD televizore, koji su i kod nas odavno standard, ne vrijedi više za moderne 4K televizore ili još uvijek egzotične 8K modele (koji se već mogu kupiti i kod nas).

 Televizor-dijagonala-TV-a.jpeg Izvor: Samsung

Osnove od kojih moramo početi

Prije nego što prijeđemo na konkretna objašnjenja odnosa dijagonale televizora i udaljenosti gledanja potrebno je poznavati sve parametre koji utječu na njihov odnos plus posljednji, koji je više estetski, ali je na kraju podjednako bitan za što ljepše uživanje tijekom gledanja televizora.

1. Veličina ekrana: TV ekrani se mjere dijagonalno od lijevog kuta do suprotnog, gornjeg desnog kuta
2. Rezolucija panela: danas televizori nude tri opcije rezolucije - Full HD, 4K i 8K, a preporuka je 4K skoro svima, ali morate shvatiti još jednu jako bitnu stvar u vezi s tim - rezolucija će promijeniti činjenicu koliko blizu možete sjediti blizu TV-a i utjecat će na cijenu (što je viša to je TV skuplji)
3. Kolika je soba i gdje će TV stajati: činjenica koju mnogi ispuštaju iz vida - sobe ne postaju veće, a za smještaj velikih televizora treba vam i velika soba
4. Pozicija televizora i kabela: ne želite li da vam ispod TV-a viri “šuma“ kabela unaprijed odredite gdje će televizor stajati i hoće li biti okačen na zid, stajati na postolju ili će čak imati svoje posebno mjesto, a i blizina utičnice je vrlo bitna.

 NeoQLED-i-QLED-gejming_1.jpeg Izvor: Samsung

Kako izračunati pravu veličinu televizora

Izmjerite razmak (u inčima ili centimetrima) između mjesta na kojem planirate smjestiti ili postaviti TV i mjesta na kojima planirate sjediti. Za TV od 1080p mnogi stručnjaci iz industrije, kao što su Amazon i Crutchfield, preporučuju udaljenost od jedan i pol do dva i pol puta veće od veličine ekrana.

Istina, neki će od vas pomisliti - postoji skoro onoliko formula koliko i stručnjaka, ali neku preporuku moramo odabrati, a ova nam se čini najrealnijom.

Na primjer, ako imate TV od 42 inča (što je oko 107 centimetara) Full HD rezolucije, trebali biste sjediti barem 84 inča (oko dva metra) dalje od televizora. Ako želite biti sigurni podijelite razliku, a na kraju ćete uvijek dobiti faktor oko 2:1, koji je lako zapamtiti. Samo udvostručite veličinu ekrana za udaljenost sjedenja od televizora i to je to.

 Samsung-QLED-Q900.jpg Izvor: Samsung

4K rezoluciju je još lakše shvatiti jer veličina ekrana odgovara preporučenoj udaljenosti. Za 42-inčni televizor 4K rezolucije, optimalna udaljenost gledanja je 42 inča (spominjanih 107 centimetara). Veći TV dijagonale 65 inča iste 4K rezolucije ima optimalnu udaljenost od 65 inča tj. oko 165 centimetara. Možete sjediti i dalje, ali tada može doći do gubitka finih detalja prikaza - ne kod svih, ali to je mogućnost.

 Dijagonala televizora.jpg Izvor: Marko Čavić

Zahvaljujući većoj gustoći piksela 8K televizora možete se približiti 8K panelu televizora bez da vidite pojedinačne piksele, ali veće dijagonale ekrana većine 8K modela nisu pogodne za sjedenje u blizini televizora. Kao opće pravilo, udaljenost gledanja 8K televizora trebala bi biti slična smjernicama za 4K televizore.

Vodite računa da se 8K televizori proizvode u najvećim dijagonalama i za njih vam je potrebna i najveća udaljenost sjedenja - 75 ili 85 inča, odnosno oko dva i 2,2 metra.

2019 super veliki TV: QLED 75’’+ je idealna veličina
Izvor: Youtube

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI