Ovo je prvi čipset izrađen u 4 nm tehnologiji | SmartlifeHR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

Ovo je prvi čipset izrađen u 4 nm tehnologiji

Autor Smartlife

Uz Dimensity 9000 5G čipset MediaTek postaje lider na tržištu

 MediaTek-Dimensity-9000-5G-1.jpg Izvor: MediaTek

Dok se svi muče s vlastitim unaprjeđenjima trenutno dostupne arhitekture od 5 nanometara, prvenstveno zbog prekinutog lanca opskrbe i proizvodnje (Snapdragon 888 i 888+ ili Apple A15 Bionic), MediaTek iznenada prelazi u vodstvo najavom istinskog flagship čipseta od 4 nm.

The World's First 4nm-class Smartphone Chip
Izvor: Youtube

Prošlo je vrijeme kad je MediaTek kaskao za konkurentima i sad je jasno da svjetska smartfon industrija sve više računa na Dimensity i druge čipsete ove kompanije. Zapravo, MediaTek Dimensity 9000 5G je prvi čipset koji je protresao tržište mobilnih telefona i drugih sličnih uređaja u posljednjih nekoliko godina - to su do sada uglavnom radili Apple, Qualcomm i Huawei, kojem je SAD zabranio proizvodnju Kirin čipseta.

MediaTek je nekako do sada bio smatran kompanijom koja pravi pouzdane, ali ne vrhunske čipsete i bili su viđeni uglavnom za središnji smartfon segment. Stanje je drugačije jer povoljni flagship uređaji odavno koriste najbolje MediaTek čipsete i lako pariraju gotovo po svim standardima skupljoj konkurenciji. Sad se ta tradicija i službeno prekida najavom MediaTek Dimensity 9000 5G SoC-a.

Tehničke specifikacije Dimensity 9000 5G

TSMC kompanija proizvodi upravo prvi čipset od četiri nanometra s do 6 posto gušćim rasporedom tranzistora, što dovodi do unaprjeđenja najvažnijih performansi - brzine obrade podataka i manje potrošnje energije, a čime se utječe na duže trajanje baterije.

Next-Gen Performance with 2022's Flagship Smartphone Chip
Izvor: Youtube

MediaTek Dimensity 9000 5G temeljen je na Cortex-X2 jezgri brzine 3,05 GHz i prvi put podržava Bluetooth v5.3 s novim tipom LE povezivanja - Dual-Link True Wireless Stereo Audio. U GPS domenu uvodi se i dodatna podrška za Beidou III-B1C GNSS standard.

Novost je i sastav čipseta Dimensity 9000 5G koji je dizajniran u Armv9 arhitekturi i po rasporedu 1 + 3 + 4. Broj jedan je ultra jezgra (Cortex-X2). Slijede tri tzv. super Cortex-A710 jezgre čija je brzina 2,85 GHz i na kraju stižu još četiri Cortex A510 jezgre koje su posebno efikasne što se tiče trošenja energije.

Koriste se uglavnom za svakodnevne operacije (njihova brzina je 1,8 gigaherca). Prema službenim laboratorijskim testovima MediaTek kompanije, Android konkurencija je iza Dimensity 9000 5G čipseta koji je ravnopravan s ili čak iznad novog Apple A15 Bionic čipa.

 MediaTek-Dimensity-9000-5G.jpeg Izvor: MediaTek

U okviru čipseta koristi se novi LPDDR5x RAM brzine do 7.500 Mbps, s 14 MB cachea. Samo ovih 14 megabajta cachea zaslužno je za skok performansi od minimalno 7% dok se smanjuje potrošnja resursa za četvrtinu.

Uz spomenutih osam CPU jezgara prvi put “kuca“ grafički Mali G710MP10 GPU. Sastoji se od 10 jezgi frekvencije do 850 megaherca, a prema testovima kompanije novi GPU je 30% bolji što se performansi tiče i čak 60% bolji u odnosu na top Android konkurenciju. Također, gledajući dugoročno, GPU je u stanju pobijediti i Apple A15 Bionic čipset kad je u pitanju brzina učitavanja igara i aplikacija.

Što sve nudi Dimensity 9000 5G

Novi čipset će omogućiti do 4K HDR snimanje s tri kamere istovremeno, a moguće je snimati i 270 fps u okviru 18-bitnog 4K HDR videa. Naravno, podržano je i 8K snimanje kamerom i reprodukcija više formata do 8K rezolucije. Uz ovaj čipset moguće je koristiti nove senzore i kamere rezolucije do nevjerojatnih 320 megapiksela!

Što se povezivanja tiče, omogućen je rad na svim 5G mrežama i brzina preuzimanja do 7 Gbps. Također, prvi put je podržan R16 UL Tx Switching za SUL i NR UL-CA konekcije, a tu je i novi tip Wi-Fi 6 2x2 bežične konekcije.

Premijerni telefon s MediaTek Dimensity 9000 5G čipsetom bit će predstavljen do kraja ožujka 2022. godine, ali za sada ne znamo koji će to model biti.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI