KAMERE NA PAMETNIM TELEFONIMA Najtraženije rezolucije | SmartlifeHR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

KAMERE NA PAMETNIM TELEFONIMA Najtraženije rezolucije

Autor Krunoslav Ćosić

Uz 48 megapiksela, na stražnjoj strani telefona traženi su i senzori od 64 megapiksela

 Pametni telefon kamera.jpg Izvor: Pixabay

Pametni telefoni sa stražnjim glavnim kamerama s 48 MP i više megapiksela činili su 43% ukupne prodaje u drugom tromjesečju 2021., što je značajno poraslo s 38,7% u prvom tromjesečju 2021.

U prednjim selfie kamerama udio razlučivosti od 20 MP i više gotovo je ostao jednak kao u drugom tromjesečju 2021., a razlog je pad prodaje vrhunskih modela. Prema najnovijem istraživanju tvrtke Counterpoint, udio pametnih telefona sa stražnjom glavnom kamerom od 64 MP porastao je za 3,5% (u odnosu na prvi kvartal 2021.), na 14% u drugom kvartalu 2021.

U rujnu 2021. Samsung je dodatno pokrenuo industriju pametnih telefona u eru od 200 MP s novim ISOCELL HP1 senzorom, za koji se očekuje da će ući u vodeće modele u narednim tromjesečjima. U listopadu je Sony lansirao Xperia Pro-I sa stražnjom glavnom kamerom od 12 MP od 1 inča, s ciljem da potrošačima pruži iskustvo fotografiranja poput DSLR fotoaparata.

Iako će pametni telefoni srednje i visoke klase (veleprodajna cijena iznad 200 USD) i dalje usvajati senzore slike visoke razlučivosti i velike površine, nadogradnja bi se mogla usporiti zbog stalne nestašice komponenti i rastuće cijene materijala.

Stražnje kamere

 Apple iPhone 13.jpg Izvor: Pixabay

48 MP i 64 MP kamere postale su mainstream za modele po cijeni između 200 i 400 USD dok vodeći pametni telefoni pribjegavaju senzorima velike površine kako bi pružili profesionalne performanse poput DSLR-a, od kojih je 50 MP najprihvaćeniji.

Iako je u drugom tromjesečju 2021. udio 108 MP pao na 3,1%, pristupačniji senzori od 0,7 µm od 108 MP i dalje se šire na modele srednje klase OEM-a kao što su Redmi i realme.

S druge strane, senzori niske razlučivosti i dalje pate od neravnoteže ponude i potražnje, a cijena im naglo raste. Na primjer, 5 MP senzori imaju više od 10% povećanja cijene od početka ove godine.

 Stražnje kamere na telefonima Counterpoint Q2 2021.jpg Izvor: Counterpoint

Ipak, početni pametni telefoni (veleprodajna cijena ispod 100 USD) nastavljaju nadograđivati svoje stražnje primarne kamere s aktualne razlučivosti od 8 MP (i ispod toga) na 12 MP ili 13 MP. Stoga se zajednički udio kamera od 8 MP i manje megapiksela smanjio na 5,9% u drugom tromjesečju 2021.

S lansiranjem Samsungove Galaxy Z serije u kolovozu i Appleove serije iPhone 13 u rujnu očekuje se značajan rast kamera od 12 MP u drugoj polovici godine.

Selfie kamere

 Samsung telefon kamera.jpg Izvor: Pixabay

Kod prednjih selfie kamera zajednički udio od 20 MP i više razlučivosti u drugom tromjesečju 2021. gotovo je ostao kao i u prethodnom tromjesečju (Q1 2021) - zbog pada prodaje vrhunskih modela. Međutim, očekujemo da će se razlučivost prednje kamere nastaviti poboljšavati s više vrhunskih pametnih telefona koji će usvojiti senzore slike od 32 MP pa čak i od 48 MP.

U međuvremenu, udio razlučivosti od 8 MP i ispod dodatno se povećao na 45,2%, pri čemu su 5 MP i 8 MP zajedno činili 41,7% zbog velike potražnje za jeftinijim pametnim telefonima u drugom tromjesečju.

 Prednje kamere na telefonima Counterpoint Q2 2021.jpg Izvor: Counterpoint

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI