DAVNO JE TO BILO Znate li kad je postavljen prvi jukebox u svijetu? | SmartlifeHR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

DAVNO JE TO BILO Znate li kad je postavljen prvi jukebox u svijetu?

Autor Davor Dakić

Prvi jukebox postavljen je u San Franciscu u Sjedinjenim Američkim Državama

 Jukebox (1).jpg Izvor: Pixabay

Iz kaubojskih filmova sigurno se sjećate svirača klavira – njima je posao oduzeo jukebox. Jukebox je uređaj sposoban samostalno puštati glazbu i druge zvukove, a postavlja se u baru ili pubu. U glazbi su, iz prvog džuboks uređaja u svijetu, uživali Amerikanci.

 Jukebox (4).jpg Izvor: Albert Courand / AFP / Profimedia

Bilo je to 23. studenog davne 1889. godine. Dakle, prije točno 132 godine u San Franciscu, u Palais Royale Saloon, postavljen je prvi jukebox. Konstruirala ga je kompanija Pacific Phonograph.

I tada se u jukebox ubacivao novčić kao i kasnijih godina, a preko noći je postao prava senzacija i popularnost se brzo proširila po svijetu. Prvi jukebox se nije slušao onako kako zamišljate – sjedeći za stolom, u velikoj prostoriji.

 Jukebox (2).jpg Izvor: Daniel Frasnay / akg-images / AKG / Profimedia

Prvi jukebox je koristio četiri cijevi koje sliče stetoskopu (asociraju i na žičane slušalice), bile su pričvršćene na električni fonograf (Edison Class M), a postavljen je bio unutar ormarića od hrasta. Istovremeno su u glazbi mogla uživati četiri slušatelja koji su, nakon slušanja glazbe iz cijevi, kraj cijevi morali obrisati ručnikom.

Naziv prvog jukeboca je „nickel-in-the-slot player“, a naziv mu je dao Louis Glass, poduzetnik koji ga je instalirao u Palais Royaleu. Tek kasnije je uređaj postao poznat kao jukebox, iako se podrijetlo naziva ne može sa sigurnošću znati.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI