Prije točno 29 godina poslana je prva SMS poruka u svijetu | SmartlifeHR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

Prije točno 29 godina poslana je prva SMS poruka u svijetu

3. prosinca 1992. godine prva poruka je poslana preko računala

Prva-SMS-poruka-Nokia-8210-1-990x556.jpg Izvor: Krunoslav Ćosić

U prvoj poslanoj SMS poruci pisalo je „merry Christmas“, a poslao ju je Neil Papworth iz tvrtke Sema Group. Dakle, prva SMS poruka u svijetu nije poslana preko mobitela nego preko računala, a na svoj mobitel primio ju je Richard Jarvis, direktor Vodafone mreže.

Dvije godine kasnije, 1994. godine, finska mobilna mreža Radiolinja komercijalno je prva u svijetu svojim korisnicima ponudila SMS (Short Message Service) poruke svojim korisnicima. Dugi niz godina u SMS poruku se moglo napisati samo 160 znakova.

SMS poruka.jpg Izvor: Pixabay

U Hrvatsku su SMS poruke stigle s velikim zakašnjenjem. Tadašnji CRONET korisnici mogućnost su dobili tek 15. travnja 1999. godine. Usluga se dodatno naplaćivala ne samo za slanje nego i za primanje. Dakle, ako niste plaćali dodatnu pretplatu za SMS poruke, niste niti mogli dobiti SMS poruku na svoj mobitel. Mjesečna pretplata je iznosila 24 kune, a cijena jedne SMS poruke je bila 0,20 kuna (20 lipa).

Prva SMS poruka poslana je 3.12.1992. godine
Izvor: Youtube

Znate li da su se SMS poruke u Hrvatskoj mogle slati i preko fiksnih telefona, ukoliko je uređaj to omogućavao? T-HT je uslugu slanja SMS poruka s jednog na drugi fiksni broj telefona uveo 22. studenog 2004. godine, ali samo unutar T-HT mreže. Za primanje SMS poruka bilo je potrebno plaćati uslugu prikaza broja pozivatelja, a to je koštalo 15 kuna mjesečno.

U Hrvatskoj je u 2020. godini poslano gotovo milijardu i pol SMS poruka (1.496.629.348), pokazuju podaci HAKOM-a, što je za 18,52 posto manje nego u 2019. godini (1.836.895.626).

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Najnovije

Mobilnost