ZNATE LI ŠTO JE NOMOFOBIJA: Zbog toga bi se neki odrekli seksa, dali bi vlastiti bubreg | SmartlifeHR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

ZNATE LI ŠTO JE NOMOFOBIJA: Zbog toga bi se neki odrekli seksa, dali bi vlastiti bubreg

Autor Krunoslav Ćosić

U kojoj mjeri mladi pate od neposjedovanja ispravnog i napunjenog mobitela? Strah je i dalje veliki ljudski neprijatelj, pokazuje istraživanje mladih u Europi

  Izvor: OnePlus

Nomofobija predstavlja strah od neposjedovanja ispravnog mobitela, a u posljednje vrijeme, tijekom lockdowna zbog epidemije koronavirusa, mladi su se manje kretali te samim time više koristili mobilne uređaje. Tijekom 2020. u Hrvatskoj je zabilježeno 5,19 milijuna mobilnih internetskih veza, što potvrđuje da se građani spajaju na internet pomoću više uređaja.

Istraživanje koje je u Europi OnePoll proveo za globalnu mobilnu tehnološku kompaniju OnePlus pokazuje „scary“ rezultate među osobama starosti od 18 do 35 godina. Čak 32 posto anketiranih Britanaca izjavilo je da su imali nomofobiju, a slijede Španjolci s 30 posto takvih ispitanika.

  Izvor: OnePlus

Odgovori mladih europskih ispitanika su čak i zabrinjavajući: gotovo 5% ispitanika bi se radije odreklo partnera umjesto mobitela, što je sličan postotak onim ispitanicima koji bi se odrekli bubrega ako bi pritom mogli zadržati svoj pametni telefon. Više od 14% Britanaca radije bi se odreklo seksa nego korištenja mobitela, što je više od bilo koje druge europske zemlje.

Nećete možda vjerovati, ali mladi ljudi često sami sebe dovode u situacije koje bi mogle izazvati nomofobiju, pri čemu 13% ispitanika ne odgovara na dobivene poruke kako bi sačuvali bateriju dok bi 7% njih u potpunosti prestalo koristiti mobitel kako bi spriječili da se baterija do kraja isprazni.

Baterija predstavlja jedan od većih strahova, a u pojedinim slučajevima istraživanje pokazuje da su ispitanici više cijenili napunjene baterije mobilnih uređaja nego stvarne partnere. Skoro polovica ispitanika (43%) priznala je kako puni svoje uređaje dva ili više puta dnevno, dok je više od 170 ispitanika diljem Europe navelo kako mobitel pune čak pet ili više puta dnevno. Britanci najčešće pune mobitele u odnosu na svoje susjede iz Europe.

Gotovo osam od 10 ispitanika drži svoj uređaj nadohvat ruke gotovo cijeli dan, više od 95% ispitanika spava u istoj prostoriji s uređajem, a 77% ispitanika provjerava obavijesti čak 15 minuta nakon buđenja.