A SAD I NA 700 MHZ: Počinje testiranje 5G mreže na još jednoj frekvenciji | SmartlifeHR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

A SAD I NA 700 MHZ: Počinje testiranje 5G mreže na još jednoj frekvenciji

Autor Krunoslav Ćosić

Hrvatski građani će na punokrvni 5G morati pričekati još neko vrijeme. Dok čekamo, 5G se testira i na 700 MHz

  Izvor: A1 Hrvatska

Jedna od frekvencija koje će se koristiti za buduću komercijalnu 5G mrežu je i 700 MHz, radiofrekvencijsko područje koje se do kraja prošle godine koristilo za digitalnu televiziju. Prelaskom s DVB-T na DVB-T2 standard frekvencija od 700 MHz se više ne koristi, a od prije je planirano njezino korištenje za mreže pete generacije. Uz 700 MHz (0,7 GHz), za 5G će se koristiti frekvencije na 3,6 GHz i 26 GHz.

Raspisivanje natječaja za korištenje komercijalnih radiofrekvencija očekuje se uskoro, a prethodno je zbog epidemije koronavirusa odgođeno s termina u 2020. na 2021. godinu. Inače, 5G na 700 MHz omogućit će pokrivanje velikih područja jer se na nižim frekvencijama signal može daleko dalje „dobaciti“ nego na višim frekvencijama.

Istovremeno, to znači i manje brzine prijenosa nego što će biti dostupne na višim frekvencijama. U kombinaciji s postojećim LTE spektrom (4x4 MIMO, LTE 1800 i 2600) ostvaren je download veći od 650 Mbps i upload od 120 Mbps.

Frekvencija na 700 MHz bitna je zbog pokrivanja zatvorenih prostora te povezivanja uređaja u Internet stvari (IoT) u 5G okruženju.

A1 Hrvatska, prva u Hrvatskoj, od danas provodi testiranje na 700 MHz na širem području Bistre te u Zagrebu na A1 kampusu. Od 1. ožujka, na području Osijeka, A1 Hrvatska testira 5G mrežu s korisnicima na području u spektru od 3,6 GHz. Osječani mogu isprobati prednosti pravog 5G-a kroz gigabitne brzine i niske latencije (kašnjenje).

 Tomislav Makar
Tomislav Makar
Izvor: A1 Hrvatska

„Testiranje 5G-a u frekvencijskom području od 700 MHz potvrđuje lidersku poziciju A1 u inovacijama i uvođenju novih tehnologija u Hrvatskoj. Predano radimo na digitalizaciji Hrvatske i pripremamo se za uvođenje prave 5G mreže gigabitnih brzina i niske latencije nakon dodjele spektra. Velika je to prilika za oporavak i gospodarski rast. Upravo je to tehnologija koja će imati presudnu ulogu u konkurentnosti u Europi pa i globalno te razvoju Industrije 4.0. Ubrzamo li uvođenje 5G-a, u Hrvatskoj će se otvoriti dodatna radna mjesta, uvećati BDP i otvoriti put napredovanja prema DESI (Indeks digitalnog gospodarstva i društva)“, izjavio je Tomislav Makar, glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije A1 Hrvatska.