NE PROPUSTITE OVE SAVJETE ZA VAŠ SMARTPHONE: Evo zašto vaš pametni telefon ne radi dobro | SmartlifeHR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

NE PROPUSTITE OVE SAVJETE ZA VAŠ SMARTPHONE: Evo zašto vaš pametni telefon ne radi dobro

Autor Krunoslav Ćosić

Ovo su greške zbog kojih nam pametni telefoni ne rade dobro, a da toga nismo niti svjesni

  Izvor: Samsung

Pametni telefon je vrlo često naša produžena ruka, ali u nekim situacijama nismo baš zadovoljni njegovim radom. Vodite računa o ovih nekoliko stvari i telefon će vam raditi pouzdanije i duže. U nastavku teksta fokusirat ćemo se na nekoliko grešaka koje ponavljamo, a mogu dovesti do potencijalnog kvara ili problema.

1. Ne propuštajte ažuriranje softvera

Jedna od najvažnijih stvari kad je u pitanju zaštita mobilnog telefona je instalacija posljednje odnosno najnovije dostupne verzije operativnog sustava (OS). Ažuriranje će riješiti sve uočene i potencijalne probleme te ispraviti sve softverske “rupe“ koje su prijašnje verzije imale. Određene verzije softvera donose nove i poboljšane opcije.

Iako nema jamstva da se vaš telefon neće zaraziti nekim aktualnim virusom ili malwareom nakon posljednje verzije OS-a, telefon je svakako podložniji propustima ukoliko radi na starijem sustavu. Srećom, Android uređaji se uglavnom automatski ažuriraju, ali bi isto tako trebalo provjeriti da li je nova verzija operativnog sustava preuzeta na telefon, ali nije i instalirana.

Možete to provjeriti u Postavkama (Settings), a na dnu same liste naići ćete na System and updates ili Software update. Tu provjerite imate li posljednju odnosno najnoviju verziju operativnog sustava, Google zakrpe i druga ažuriranja koja ovise od proizvođača do proizvođača.

2. Ažuriranje aplikacija

Kao što je slučaj za softver tj. operativni sustav i zastarjele aplikacije mogu dovesti do sigurnosnih i drugih propusta, zbog čega je potrebno imati posljednje verzije svih instaliranih aplikacija na telefonu.

Najlakše je to provjeriti u Google Play trgovini aplikacija, ukoliko koristite Android telefon. Otvorite postavke i odaberite Moje aplikacije i igre te zatim odaberite Updates i kliknite na Update all.

3. Pogrešan način punjenja telefona

Nemojte dozvoliti da se telefon isključi zbog prazne baterije. Nemojte telefon puniti do kraja, ali nemojte ga ni ostavljati na punjaču cijelu noć, posebno ne ispod jastuka. Na taj se način baterija neće pretjerano crpiti, ali niti grijati prilikom punjenja iznad 90 posto, što je najgore za bateriju i njezin vijek trajanja.

4. Zaštitne maske

Dobra maska štiti, ali i produžava životni vijek vašeg telefona. Ukoliko koristite plastične maske i u isto vrijeme punite telefon, vaš uređaj će se ubrzo zagrijati, a svako povećanje topline dovodi do degradacije baterije ili do nekog drugog oštećenja.

Ne zaboravite s vremena na vrijeme očistiti svoj telefon, ali i samu zaštitnu masku jer prljavština koju maska skuplja može završiti u ulazima telefona, što dalje dovodi do toga da se odjednom pokvari telefon, odnosno da da više ne možete puniti. Bitno je pronaći pravu masku za vaš model telefona.

5. Telefon na suncu i na hladnom

Jedna od najgorih grešaka koju možemo napraviti je ostaviti telefon na direktnom suncu u automobilu. Ako je u vozilu vruće do te mjere da ne možete uhvatiti upravljač prilikom sjedanja jasno je kako takvo nešto može naštetiti vašem telefonu, posebno njegovom ekranu i bateriji.

S druge strane, kao što vašem telefonu i ostalim uređajima smeta izloženost vrućini, njima isto tako smeta i hladnoća pa telefon koristite što manje na otvorenom kad je jako hladno. U tim trenucima ekran radi sporije tj. sporiji mu je odziv na komande, a mogu se dogoditi i neki drugi problemi.

6. Spajanje na Wi-Fi

Obavezno isključite opciju da se Wi-Fi veza telefona automatski povezuje na prve slobodne i nepoznate mreže, a obratite pozornost i da vam Bluetooth nije stalno uključen jer je hakerima dovoljan radijus od 10 metara kako bi pristupili vašim informacijama. Kada vam nije potrebna, isključite i GPS lokaciju; aplikacije ne moraju znati kuda se sve krećete.

7. Instaliranje aplikacija i davanje dozvola

Ukoliko u Play Store trgovini vidite aplikacije koje će vas zaštititi ili koje će produžiti trajanje baterije tj. autonomiju vašeg telefona, znajte da upravo one u većini slučajeva rade suprotno od onoga što tvrde.

Google i Android korisnicima nude dobru zaštitu već ugrađenu u sam telefon tj. softver pa nema potrebe da nešto dodatno instalirate. Ako već imate želju za dodatnom zaštitom najprije istražite koje su kompanije sigurne te tek onda preuzmite zaštitnu aplikaciju.

Pored toga što vodite računa koje aplikacije koristite, obratite pozornost i što ste toj aplikaciji dozvolili da koristi na vašem telefonu.

8. Ne zaboravite i ovo napraviti

S vremena na vrijeme restartajte vaš telefon. Mnogi korisnici svoj uređaj ostavljaju uključenim zaista dugo. Ponovnim pokretanjem telefona pokreću se i svi programi ispočetka, a razliku ćete primijetiti u brzini rada telefona i u performansama.