TAJNA MAPA KOJA BILJEŽI GDJE STE SVE BILI: Kako isključiti praćenje svakog vašeg koraka | SmartlifeHR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

TAJNA MAPA KOJA BILJEŽI GDJE STE SVE BILI: Kako isključiti praćenje svakog vašeg koraka

Autor Krunoslav Ćosić

Jeste li primijetili kako iPhone automatski uključi uputstva do vašeg posla kada uđete u svoje vozilo ili kako zna kada se vraćate kući?

  Izvor: Pixabay

Ideja o privatnosti u digitalnom svijetu mnogima vjerojatno zvuči kao farsa. Pokazuje to i iPhone koji prati svaki vaš korak.

Kako zajedno sve više učimo o mobilnim telefonima i novim uređajima to sve više uviđamo na koje sve načine proizvođači novih tehnologija prate svoje korisnike. Tajna mapa u iPhoneu bilježi gdje ste sve bili i to točno u sekundu.

Iako iz Applea propagiraju privatnost korisnika, čak i bez aplikacija koje su poznate po prikupljanju podataka (Facebook!), iPhone je i više nego dobar u praćenju aktivnosti korisnika. Telefon kompanije Apple ima skrivenu mapu u kojoj bilježi gdje ste sve bili, a u nastavku teksta možete vidjeti kako pristupiti istoj te kako je isključiti.

Ono što mnogi ne znaju je to da iPhone pored običnih lokacija ima posebnu i dublju (s više vaših privatnih podatka) opciju koja se zove Significant Locations. Kako pristupiti toj opciji? U sljedećih pet koraka:

- otvorite podešavanja vašeg iPhone uređaja
- kliknite na Privacy
- izaberite opciju Location Services
- kliknite na System Services
- skrolajte prema dolje dok ne nađete opciju Significant Locations i kliknite na nju

Kada unesete vašu šifru ili putem FaceID biometrijske zaštite pristupite toj opciji, vidjet ćete listu posjećenih lokacija. Pojedine lokacije mogu vam izgledati čudno, ali to je zato što lokacija nije baš uvijek precizna.

Kada odaberete neku od posjećenih lokacija otvorit će vam se stranica s više detalja, uključujući mapu gdje telefon misli da ste bili. Čak i kada ne pogodi točno u metar, obično je to područje koje ste posjetili.

Kako isključiti ovo praćenje?

U opciji Significant Locations primijetit ćete novu opciju Clear History koja će izbrisati sve vaše "tragove". Ukoliko želite izbrisati pojedinačne lokacije, primijetit ćete u istom prozoru listu posjećenih lokacija. Potom izaberite onu koju želite izbrisati (tu piše i kada ste posjetili to mjesto, to jest točno vrijeme). U gornjem desnom kutu nalazi se opcija Edit te tako možete izbrisati tu lokaciju.

Kako sam Apple ističe, ova opcija postoji kako bi vaš uređaj naučio sva važna mjesta koja posjećujete, a sve da bi telefon pružio korisniku personalizirane usluge, poput prediktivnog usmjeravanja prometa i poboljšane Photo Memories opcije. Iako ovo ne izgleda kao loša namjera, sigurno se čini kao narušavanje privatnosti.

Ipak, Apple ističe da apsolutno nitko ne može pristupiti tim podacima koji su povezani s vašeg uređaja na njihov cloud sustav jer su podaci kriptirani. Dakle, ako vam ne ukradu i telefon i lozinku, nitko ne može pristupiti vašim sačuvanim lokacijama, što je olakšavajuća okolnost.