KRAJ JEDNE ERE Demontirali su i posljednju telefonsku govornicu u Češkoj | SmartlifeHR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

KRAJ JEDNE ERE Demontirali su i posljednju telefonsku govornicu u Češkoj

Posljednja telefonska govornica u selu Hlubyně u regiji Příbram je demontirana i otišla u prošlost

 Izvor: PETR TOPIČ / MFDNES + LN / Profimedia

Češka Republika, s kojom Hrvatska igra bitan nogometni susret 18. lipnja u Glasgowu, odlučila je u povijest poslati svoje telefonske govornice. Fiksnu liniju, koja je na tom području uvedena prije 110 godina, zamijenili su – naravno – mobilni telefoni.

Do prije samo dva desetljeća u Češkoj je u radu bilo oko 30.000 telefonskih govornica, a prva je postavljena prije 110 godina, točnije 1911. godine. Bilo je to tri desetljeća nakon što je u Češku stigla telefonska linija. U 2020. godini u Češkoj je bilo oko 1120 javnih telefonskih govornica.

Foto: MAFRA - PETR TOPIČ FOTO: MAFRA - PETR TOPIC;PETR TOPIC;FOTO: MAFRA - PETR TOPIČ;automat.;sluchátko;telefon;odstranění;poslední trelefonní budka v ČR;O2;14.06.21 Telefonní budka;Hlubyně Izvor: PETR TOPIČ / MFDNES + LN / Profimedia

Selo Hlubyně u regiji Příbram ima samo 149 stanovnika posljednje je mjesto u kojem je postojala telefonska govornica, a u prošloj godini telekom operator O2 u Pragu je uklonio posljednje govornice. Odluku o prestanku subvencioniranja javnih telefona donijelo je Vijeća češkog ureda za telekomunikacije.

Inače, do 2019. godine u Češkoj je vrijedilo pravilo da se u selima s manje od 400 stanovnika mora nalaziti javni telefon, a razlog je bio i slaba jakost signala mobilnih telefona u nekim područjima Češke. U prošloj godini smanjili su to pravilo na sela do 200 stanovnika.

Foto: MAFRA - PETR TOPIČ FOTO: MAFRA - PETR TOPIC;PETR TOPIC;FOTO: MAFRA - PETR TOPIČ;automat.;sluchátko;telefon;odstranění;poslední trelefonní budka v ČR;O2;14.06.21 Telefonní budka;Hlubyně Izvor: PETR TOPIČ / MFDNES + LN / Profimedia

Inače, neke su telefonske govornice u međuvremenu preuređene u oglasne ploče ili kabine za knjige, a u njima više ne postoje telefoni, ali se željelo sačuvati duh vremena. U nekadašnjoj Čehoslovačkoj mnogim obiteljima su telefonske govornice bile jedini način komunikacije jer si za vrijeme komunizma mnogi nisu mogli priuštiti privatnu telefonsku liniju.

Pogledajte kartu telefonskih govornica u Hrvatskoj, a najviše ih je na zagrebačkom području.

 Izvor: Hrvatski Telekom

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Najnovije

Mobilnost