Najmanje zemlje svijeta, na ekranu vašeg telefona | SmartlifeHR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

Najmanje zemlje svijeta, na ekranu vašeg telefona

Vatikan je od 1929. godine samostalna država, a istovremeno je i najmanja država na svijetu

 Izvor: Shutterstock

Prema Lateranskom ugovoru, Vatikan se osamostalio od Italije, a veličina ove države je samo 0,49 četvornih kilometara. Zemlja je u potpunom vlasništvu Svete Stolice, što znači da Vatikan ima suverenu vlast. Imaju oko 1000 stanovnika te su svi članovi katoličke crkve. Glavni grad države Vatikan je – Vatikan.

pope,vatican city,capital,aerial photograph,city,christianity,ch Izvor: Shutterstock

U nastavku donosimo informacije o najmanjim zemljama u svijetu, ali i poveznicu s mobilnim aplikacijama uz koje ćete obogatiti svoje znanje. Izvor dijela informacija je Visual Capitalist, a prenosi ih Statista.

Slijedi Monako, mediteranska grad-zemlja, druga najmanja država u svijetu, a prostire se na nešto više od dva kvadratna kilometra. Za 20 ili 30 minuta možete prošetati s jednog do drugog kraja države. Poznato mjesto u kojem žive bogataši mnogima je poznatije po velikoj utrci Formule 1, ali i kockarnicama. S 19.009 stanovnika po kvadratnom kilometru Monako je najgušće naseljena suverena država na svijetu.

ocon,motorsport,power-unit,montecarlo,monaco grand prix,f1,monte Izvor: Shutterstock

Slijedi Republika Nauru, otočna država u Tihom oceanu nedaleko od ekvatora površine 21 kvadratni kilometar. Najjednostavnije je ovu državu usporediti s hrvatskim otokom Virom, a zanimljivo je da ima manje stanovnika nego Vrbovec pored Zagreba. Nauru je inače najmanja država izvan Europe, a jedina je država na svijetu koja nema glavni grad.

symbol,typography,aerial,beautiful,view,quote,white,oceania,text Izvor: Shutterstock

Četvrta je Tuvalu s površinom od 26 km2, otočna država u Tihom oceanu kojoj je formalni šef britanska kraljica Elizabeta II (neovisni su od 1978. godine). Što se tiče broja stanovnika, samo ih Vatikan ima manje. Glavni grad je Funafuti, a imaju ukupno 11.646 stanovnika. Na otoku se govori engleski jezik, a valuta je Tuvaluan dolar.

editorial,country,town,city,atlas,boards,illustrative,tuvalu,nav Izvor: Shutterstock

Peto mjesto zauzima Republika San Marino koju okružuje Italija, a površine je 61 km2. Imaju 33.860 stanovnika, a državu je 301. godine osnovao klesar Marin s otoka Raba. Najviši vrh u zemlji je Monte Titano sa 730 metara, a udaljenost između najudaljenijih točaka je 12 kilometara zračne linije. Službeni jezik je talijanski, valuta euro, a internetski nastavak .sm.

Zatim slijede Liechtenstein sa 160 km2, Maršalski otoci sa 181 km2 te Saint Kitts & Nevis - Sveti Kristofor i Nevis su otočna zemlja u Karipskom moru s 52.834 stanovnika.

Ako vas zanima još više podataka o ovim minijaturnim držav(ic)ama preuzmite neku od korisnih i zanimljivih mobilnih aplikacija poput Smallest Country te saznajte mnoge zanimljive informacije o mikro državicama koje su manje od njujorškog Central parka.

 Izvor: Google

Ako ipak želite posjetiti, bilo uživo ili samo virtualno, neke veće države, onda obavezno preuzmite mobilnu aplikaciju World Countries - All Country Information. Saznat ćete lokalno vrijeme, klimu, pogledati online i offline karte, provjeriti pozivni broj države, kojem kontinentu pripadaju, glavne gradove, jezike koji se govore, valute, vrstu utičnice te zastavu.

 Izvor: Google

Pretposljednje, vrstu utičnice, mnogi zanemare prilikom putovanja i zatim se, poput posjeta Londonu, nađu u situaciji da im je njihov punjač za mobitel beskoristan. Sva sreća, kupnja adaptera rješava stvar, ali ako se na to odlučite pri dolasku na aerodrom, platit ćete taj dodatak jako skupo. Pojedini hoteli ustupaju besplatno adapter. Ako često putujete svijetom, vrijeme je da si nabavite barem dva takva internacionalna adaptera.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Najnovije

Mobilnost