TRIK VIŠE NE PROLAZI Steam uvodi niz zabrana za svoje korisnike | SmartlifeHR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

TRIK VIŠE NE PROLAZI Steam uvodi niz zabrana za svoje korisnike

Mijenja se način kupovine igara koji je mnogima omogućavao povoljniju kupnju

 Izvor: Sony

Steam zabranjuje čestu promjenu lokacije što znači da više nema kupnje jeftinih igara u drugim zemljama.

Veliki broj korisnika koji legalno kupuju svoje igre na raznim platformama kao što su Steam, GOG, Epic, Nintendo Store i sličnima koristili su jedan trik kako bi kupovali igre po nižim cijenama. Naime, ove platforme vrlo često organiziraju rasprodaje u različitim zemljama tako da se neke igre mogu kupiti s popustom.

Dovoljno je bilo promijeniti svoju lokaciju i igra koja je kod vas po punoj cijeni može se kupiti s velikim popustom. Ovo je postalo toliko popularno da postoje web portali i forumi pa i aplikacije koje se bave praćenjem cijena igara, popusta i najboljih načina za njihovu kupnju.

Za neke je platforme bilo dovoljno samo promijeniti zemlju, a za neke druge je bio potreban VPN kako biste kupili igru u zemlji u kojoj se prodaje povoljnije. Snižavanje cijena igara, a ne samo popusti politika su koju primjenjuju mnogi razvojni timovi i izdavači zbog manjih prosječnih primanja u pojedinim zemljama.

 Izvor: Twitter

Usprkos ogromnoj popularnosti, broju igrača i zaradama Valve je probao s korištenjem ključeva za igre koje se mogu igrati samo u specifičnim regijama kako bi se zaobišla VPN "prijevara", ali geo-blokiranje sadržaja nije legalno u svim državama. Naprotiv, Valve i još neki izdavači su dobili kazne u EU jer su blokirali sadržaj u ovisnosti o lokaciji.

Nedavno je kreativni direktor pucačine Days Gone izjavio kako nije realno očekivati nastavke popularnih igara ako ih kupujemo samo kad su na sniženju. Novi plan kompanije koja drži Steam platformu je obeshrabrivanje korisnika koji koriste VPN tako što će ograničiti promjenu lokacije na jednom u tri mjeseca.

Na ovaj način nećete moći često mijenjati svoju lokaciju i na taj način koristiti popuste. Kao dodatna demotivacija, Steam će uvesti plaćanje igara samo preko kartica ili platformi registriranih u vašoj zemlji. U prijevodu, ne možete kupiti igru na Steam Njemačka s karticom ili PayPal računom iz Hrvatske i obrnuto.

 Izvor: Steam

Slične mehanizme nedavno je uveo i Nintendo Store za svoje ionako preskupe Switch igre. Ispostavilo se da su trgovine za Britaniju, Ameriku, Japan i Njemačku najisplativije i da je najbolje vidjeti gdje je igra koju želite na popustu jer velika je šansa da će biti u nekoj od trgovina.

Na Switch platformi ovo se jednostavno zaobilazi izradom različitih računa za različite trgovine, ali je potrebno zaobići problem plaćanja koji je isti kao onaj koji je Steam uveo. Naravno, postoji i način da se ovo zaobiđe – kupovina poklon kartica s kreditom u online trgovinama, za specifičnu zemlju.

Odete na Amazon, kupite karticu od 50 USD za 51 USD, unesete je na Nintendo Store i imate 50 USD kredita za kupovinu. Zato ne sumnjamo da ćemo uskoro vidjeti slične poklon kartice sortirane po regijama i za Steam platformu.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Najnovije

Mobilnost