Nećete vjerovati, ali dok vi igrate igru netko nepoznat zarađuje preko vašeg računala | SmartlifeHR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

Nećete vjerovati, ali dok vi igrate igru netko nepoznat zarađuje preko vašeg računala

Kompanija Akamai Security Research tvrdi da je broj slučajeva hakerskih napada na gamere povećan za 340%

 Izvor: UNSPLASH/ @CIA69

Tijekom pandemije koronavirusa svašta se događa u svijetu računala. Pokazuje to novi primjer opasnosti kojom hackeri napadaju mnogobrojna računala širom svijeta, a meta su postali gameri. Malware koji rudari kriptovalute s računala žrtve pronađen je u GTA V, NBA 2K i ostalim igrama.

 Izvor: Shutterstock

Stoga, pazite otkud preuzimate igre na svoje računalo. Opasan malware se nalazi u brojnim video igrama, uz pomoć njega hakeri koriste tuđa računala za rudarenje kriptovaluta. Istraživanje sigurnosne kompanije Avast je otkrilo da cyber kriminalci ciljaju gamere s malwerom za rudarenje.

Malware se zove Crackonsh te se navodno krije u igrama kao što su NBA 2K, Grand Thef Auto V, Far Cry 5, The Sims 4, Jurassic World Evolution i u mnogim drugim, ali samo u verzijama koje su preuzete s popularnih torrent portala, ističe Avast.

 Izvor: Avast

Jednom kada se instalira, Crackonosh bez ikakvog obavještenja koristi moć računala kako bi rudario kritpovalute za hakere. Avast napominje da je ovaj malware generirao kriptovalute Moreno još od lipnja 2018. godine, a do sada je ukupna vrijednost istih veća od 2 milijuna dolara.

Mapa koju je Avast podijelio na svojem blogu jasno pokazuje da je ovakvih slučajeva bilo i u našoj regiji. Daniel Beneš, istraživač koji radi za kompaniju Avast, izjavio je za CNBC da će korisnici, čija su računala inficirana, primijeti sporiji rad ili da se računala pogoršavaju prekomjernom upotrebom, dok račun za struju može biti veći nego što ste na to navikli.

 Izvor: Avast

"Potrebni su mu svi resursi koje računalo ima tako da računalo ne reaguje“, rekao je Beneš. Više od 220.000 računala je zaraženo širom svijeta i svaki dan se ovim malwerom inficira još 800 uređaja, tvrdi Beneš. Pravi broj zaraženih može biti i veći jer je Avast u svoje rezultate uračunao samo ona računala koja imaju instaliran neki antivirusni softver. Najgore su prošli stanovnici Brazila, Indije i Filipina.

 Izvor: Avast

Crackonosh, nakon što se infiltrira u računalo, poduzima nekoliko koraka kako bi se zaštitio nakon instalacije te tako onemogućava/isključuje Windows Updates i deinstalira programe predviđene za zaštitu. Avast vjeruje da je autor ovog malwera češkog porijekla jer Crackonosh znači "planina duša", prenosi CNBC.

"Sve dok ljudi budu preuzimali krekirani softver napadi kao što su ovi bit će unosni za napadače. Zaključak je da ne možete dobiti nešto za ništa pa kada pokušavate ukrasti softver velike su šanse da vas netko pokušava potkrasti", dodao je Beneš.

 Izvor: Avast

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Najnovije

Mobilnost