SJEĆATE LI SE KOMPANIJE 3DFX? Vraća (li) se Voodoo grafička kartica | SmartlifeHR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

SJEĆATE LI SE KOMPANIJE 3DFX? Vraća (li) se Voodoo grafička kartica

Voodoo serija grafičkih kartica bila je ekstremno popularna u vrijeme kada je Quake bio pojam 3D igara

 Izvor: 3DFX INTERACTIVE

Kompanija 3dfx je nakon nekoliko uspješnih grafičkih kartica bankrotirala i 2000. godine ju je kupila NVIDIA, stavljajući točku na 3dfx i Voodoo brand. Izgleda da su se stvari promijenile.

Twitter profil kompanije 3dfx Interactive objavio je neke interesantne stvari, uz obavijest da se u četvrtak 5. kolovoza očekuje velika objava ove kompanije. Uz ovu najavu dodana je i anketa u kojoj se korisnici pitaju žele li vidjeti novu 3dfx Voodoo grafičku karticu. I dok NVIDIA radi na mehanizmu za ograničavanje rudarenja, 3dfx priprema veliko iznenađenje.

 Izvor: Twitter

Za one koji su propustili gaming devedesetih, Voodoo serija grafičkih kartica je bila ekstremno popularna u vrijeme kada je Quake bio pojam 3D igara. Problem s Voodoo grafikama bio je što su bile potpuno neupotrebljive za ubrzavanje 2D jednostavnih stvari poput Windows 95 desktopa ostavljajući taj posao 2D grafičkoj kartici PC-ja i pass-trough kabelu za monitor.

Voodoo 2 je bio odličan nasljednik originalne Voodoo kartice, ali se ubrzo potom pojavila NVIDIA Riva TNT koja je istovremeno mogla obraditi 3D i 2D zadatke bez problema. Voodoo Banshee i Voodoo 3 su kasnije kombinirale 2D i 3D u jednu karticu, ali su itekako zaostajali za konkurencijom.

 Izvor: WIKIPEDIA / SWAAYE

Pored NVIDIA čipova, bio je tu i ATI Rage 128 koji je mogao prikazicati 3D grafiku u 32-bitnim bojama, što 3dfx nije mogao do Voodoo 4 i Voodoo 5 grafika puno kasnije. Kako nisu mogli ostati u korak s konkurencijom, NVIDIA je 2000. godine kupila 3dfx Interactive umjesto da kompanija proglasi bankrot.

Voodoo 2 grafička kartica je poznata po tome što je po prvi put predstavila Scan-Line Interleave (SLI) sustav povezivanja dvije grafičke kartice koje će NVIDIA koristiti kasnije.

Testing the 3dfx Voodoo5 9000
Izvor: Youtube

Vratimo se natrag na Twitter objavu: taj profil, na kojem je prije nekoliko dana objavljena ta objava, nije verificiran, što budi sumnju u njegovu legitimnost pa je moguće da je u pitanju šala. S druge strane i fotografija korištena u twitu je s DeviantArt, korisnika Vermaden, koji ju je postavio prije više od sedam godina. Uostalom, više će biti objavljeno u četvrtak, kada ćemo znati da li se 3dfx zaista diže iz mrtvih ili je u pitanju nečija neslana šala koja je podignula pola planeta na noge.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Najnovije

Mobilnost