IPAK JE TO BILA SAMO ŠALA Ne vraća se Voodoo grafika | SmartlifeHR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

IPAK JE TO BILA SAMO ŠALA Ne vraća se Voodoo grafika

Tresla se brda, nije se rodio niti miš, tako bismo ukratko mogli opisati navodnu najavu velikog 3dfx povratka

 Izvor: 3DFX INTERACTIVE

Prezentacija koja se pojavila na 3dfx Interactive Twitter profilu svojom neozbiljnošću pokazala je da je u pitanju nečija želja za pozornošću, a ne ozbiljan projekt.

U samom startu, odmah nakon najave na Twitter mreži bilo je nekoliko sumnjivih stvari. NVIDIA je kompanija koja je i dalje vlasnik 3dfx i Voodoo brendova, a nitko iz ove kompanije nije potvrdio nikakve promjene vlasnika, posebno za jednu ovako bitnu stvar.

Dodajte tome i nejasne informacije i činjenicu da Twitter profil nije bio verificiran. Podsjetimo se, 3dfx je kompanija koja je krajem devedesetih imala odlične grafičke akceleratore – čuvenu Voodoo seriju. Kažemo grafičke akceleratore (ubrzavače), a ne grafičke kartice jer su Voodoo kartice bile odlične za 3D, ali jako loše za bilo kakvu pomoć u 2D segmentu.

3Dfx: Gone But Not Forgotten
Izvor: Youtube

Poslije Voodoo, izašla je Voodoo 2 grafika, ali je konkurencija (NVIDIA) zadala ozbiljan udarac s Riva TNT grafičkom karticom koja je bila dobra u 3D i 2D poslovima. 3dfx je odgovorio s Voodoo Banshee i Voodoo 3 modelima koji su kombinirali 2D i 3D u jednoj kartici, ali su kaskale za konkurencijom. Onda se pojavio i ATI Rage 128 s 3D grafikom u 32-bitnim bojama, što 3dfx nije mogao napraviti sve do kasnijih Voodoo 4 i Voodoo 5 modela.

 Izvor: 3DFX INTERACTIVE

Uslijed lošeg poslovanja i jake konkurencije s kojom nisu uspjeli pratiti korak, NVIDIA ih je 2000. godine kupila te tako spasila od proglašenja bankrota.

Zakazana za 5. kolovoza i loše napravljena u PowerPoint aplikaciji, s nelogičnostima i pravopisnim greškama, ova velika objava samo je potvrdila da je u pitanju više fantazija nego realnost. Na svega osam slajdova objavljeno je da je nova kompanija iz San Francisca, Jansen Products, u srpnju otkupila 3dfx naziv i zaštitni znak. Novi vlasnik proširuje poslovanje na pametne telefone, tablete, televizore, audio sustave i još neke uređaje.

Taj slajd s najavljenim uređajima je potvrdio sumnje da nitko ozbiljan ne stoji iza ovog projekta. Navedeno je da se uređaji spremaju za "CEC 2022", pretpostavljamo da se misli na CES sajam sljedeće godine. Pored toga, najavljena je 3dfx Voodoo 6 PCI grafika. Čisto da vas podsjetimo, PCI je interface koji se već godinama ne koristi jer je sporiji od onoga što zahtijevaju moderne grafičke kartice.

Jednostavna pretraga kompanija u San Franciscu ne daje nikakvu tvrtku Jansen Products pa sumnjamo da je u pitanju parodija na ime CEO-a kompanije NVIDIA Jen-Hsun Huanga. U međuvremenu, NVIDIA se ne oglašava po ovom pitanju, ali objavljuje nove moćne grafičke kartice i muči muku s kupovinom kompanije ARM.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Najnovije

Mobilnost