SAVJETI ZA PAMETNE TELEFONE Sakrijte mobilne aplikacije od znatiželjnih pogleda | SmartlifeHR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

SAVJETI ZA PAMETNE TELEFONE Sakrijte mobilne aplikacije od znatiželjnih pogleda

Ako poželite sakriti određenu aplikaciju na svojem telefonu, možete to vrlo lako napraviti

 Izvor: Shutterstock

Nekad je neophodno sakriti pojedine stvari od radoznalih tuđih očiju. Ako ste u tim situacijama poželjeli sakriti cijelu aplikaciju, onda ste na pravom mjestu.

Različiti proizvođači imaju različit pristup ovoj tematici i na nekim uređajima nije lako ili čak uopće nije moguće sakriti aplikaciju. U ovom tekstu saznat ćete kako sakriti aplikacije za četiri popularne marke telefona - Samsung, Huawei Xiaomi i OnePlus.

Neki proizvođači nepotrebno su zakomplicirali ovaj proces, neki ga (kao što smo rekli) ne nude uopće, a neki koriste jedan od opisanih načina u ovom tekstu pa ako vaša marka telefona nije jedna od ovih pet koje smo mi odabrali pokušajte na neki od načina da sakrijete aplikaciju kao što smo mi.

Lijepa vijest je da će Android 12 donijeti podršku “iz kutije“, kako se to kaže, za zaključavanje foldera u okviru kojih ćemo moći zaključati i aplikacije, ali proći će neko vrijeme dok Android 12 ne stigne na mnoge telefone, a na neke nikad neće ni stići.

Kako sakriti aplikaciju na Samsung telefonu

Na početnom ekranu približite palac i kažiprst tako da se spoje, a zatim će vam se prikazati dodatne opcije za personalizaciju. Među opcijama naći će se i Settings u kojoj je smjšetena Hide Applications mogućnost.

Klikom na nju otvorit će se abecedna lista svih aplikacija na uređaju koje je moguće sakriti. Odaberite aplikaciju i kliknite na Gotovo, ali se prije toga uvjerite da je odabrana provjerom gornjeg, desnog kuta ikonice koji će imati oznaku.

Za ponovni povratak slijedite istu proceduru te skinite oznaku s nje i ona će se vratiti na svoje mjesto u meniju.

Kako sakriti aplikaciju na Huawei telefonu

Ovo je nešto kompliciraniji proces jer EMUI 10 i EMUI 11 ne nude direktno skrivanje aplikacija. Morat ćete koristiti PrivateSpace. Pristupa mu se kroz opciju Podešavanja, pa zatim na Privatnost te konačno PrivateSpace.

Prvo morate podesiti PIN, a onda i otisak prsta i PrivateSpace dodaje vam potpuno odvojen telefon u telefonu u kojem možete instalirati aplikacije umjesto u otvoreni dio telefona. PrivateSpace pristup moguć je utipkavanjem PIN-a direktno s početnog ekrana ili putem otiska prsta.

Sve aplikacije u okviru PrivateSpace dijela kao i sadržaj svega što se tamo nalazi u aplikacijama, a koje mogu biti i klonirane (dva Viber računa, dva WhatsApp računa i tako dalje) neće se pojaviti u otvorenom dijelu uređaja.

Kako sakriti aplikaciju na Xiaomi telefonu

 Izvor: Xiaomi

Uđite u Security aplikaciju, pronađite App Lock opciju i unutra registrirajte način zaključavanja. Ovo će omogućiti App Lock i Hidden Apps mogućnosti. Podesite sve u Security aplikaciji i opet je otvorite pa ovog puta idite u Hidden Apps i odznačite klizače pored aplikacija koje želite sakriti iz izbornika telefona. Kako biste vidjeli skrivene aplikacije povucite dva prsta preko ekrana i folder sa zaključanim aplikacijama će se pojaviti na ekranu. Da biste isključili skrivene aplikacije ponovite proceduru do klizača i skinite ih s liste. Ovo podrazumijeva Xiaomi, Poco i Realme telefone koji se podešavaju na isti način.

Kako sakriti aplikaciju na OnePlus telefonu

 Izvor: Stefan Stojanović

Povucite prema gore i dođite do aplikacija pa još jednom povucite prstom držeći nadesno kako biste vidjeli ikonicu oka. Podignite prst i pristupit ćete Hidden Space opciji. Kliknite na plus ikonicu, koja je smještena gore. Sada izaberite sve aplikacije koje želite sakriti. Kad je to završeno kliknite na tri točke do plus ikonice i koristite opciju za dodavanje lozinke.

Aplikacijama pristupate na isti način kao što ste otkrili Hidden Space, samo što ćete ovog i svakog sljedećeg puta morati unijeti i lozinku.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Najnovije

Mobilnost