ODRŽIVOST I AUTOMOBILSKE GUME Sastoji se od 70% održivih materijala | SmartlifeHR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

ODRŽIVOST I AUTOMOBILSKE GUME Sastoji se od 70% održivih materijala

Cilj je do 2030. godine razviti gumu koja je 100-postotno napravljena od održivih materijala

Goodyear je predstavio demonstracijsku gumu s 70-postotnim odrzivim materijalima.jpg Izvor: Goodyear

Inovacije postaju sve bitniji dio automobilske industrije. Goodyear je na korak do cilja – uspjeli su napraviti gumu koja se sastoji od 70% održivih materijala. Guma sadržava 13 posebnih sastojaka u devet različitih komponenti.

Istovremeno, demonstracijska guma je pokazala izrazito povećanje izdržljivosti gume. Korišten je poliester koji se reciklira od plastičnih boca i drugih plastičnih otpadaka tako da se najprije opet pretvori u njegove osnovne kemikalije, a one se zatim preoblikuju u poliester tehničke kvalitete koji se može upotrebljavati za kord u gumama.

Korišteno je sojino ulje, Goodyearova inovacija koja zadržava elastičnost mješavine gume kod promjenjivih temperatura. Sojino ulje biološki je izvor koji smanjuje potrebu za proizvodima od naftnih derivata.

Guma sadrzi 13 posebnih sastojaka u devet razlicitih komponenti.jpg Izvor: Goodyear

Dok se gotovo 100 posto sojinih proteina upotrebljava za proizvodnju hrane i životinjske krme, pri izradi sojinih proizvoda ostaje priličan višak ulja koje je na raspolaganju za upotrebu u industriji. Koristi se i silika sastojak koji se u gumama često upotrebljava za bolje prianjanje i smanjenje potrebe za gorivom.

Goodyearova nova guma sadržava jedinstvenu vrstu silike izrađenu od pepela rižine pljeve, nusproizvoda pri proizvodnji riže koji se najčešće baca i završava na odlagalištima otpada. Od tog otpadnog pepela proizvodi se visokokvalitetna silika.

Pri izradi gume korištena je čađ, tradicionalno se proizvodi paljenjem različitih vrsta naftnih derivata. Goodyearova nova guma ponosi se s tri različite vrste čađe koje se proizvode od metana, ugljičnog dioksida i biljnog ulja.

Goodyear razvio gumu od 70 posto održivih materijala
Izvor: Youtube

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Najnovije

Mobilnost