JESTE LI ZNALI: 7 posto energije dolazi od vjetra | SmartlifeHR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

JESTE LI ZNALI: 7 posto energije dolazi od vjetra

Autor Smartlife

Ukupan kapacitet svih vjetroturbina u svijetu sada dostiže 744 GW, što znači da je dovoljan za potrebe 7 posto globalne potražnje za električnom energijom

  Izvor: Pixabay

Svjetski kapaciteti za proizvodnju električne energije iz vjetra povećani su u 2020. godini za 93 gigavata, što je za 50 posto više novih vjetroturbina nego što ih je bilo u 2019., objavila je u svojem izvještaju Svjetska asocijacija za energiju vjetra (WWEA).

Kina je vodeća zemlja te i dalje prednjači u odnosu na druge zemlje, a instalirali su dodatnih 52 GW kapaciteta u roku od jedne godine, što odgovara tržišnom udjelu od 56 posto. S novim postrojenjima Kina sad ima kapacitete na vjetar od 289 gigavata, što čini 39 posto ukupnih globalnih kapaciteta.

SAD su zadržale poziciju broj dva te također bilježe izvanredno povećanje kapaciteta od skoro 17 GW, koji su prošle godine dostigli ukupno 122 GW.

Glavni tajnik WWEA-e Stefan Gzanger ocijenio je da s intenziviranjem napora rastu šanse kako bi svijet ispunio ciljeve iz Pariškog klimatskog sporazuma te da se ograniči globalno zagrijevanje za 1,5 stupnjeva Celzijusa.

  Izvor: Pixabay

Snažan rast iznenađuje neke stručnjake jer su mnoge zemlje prijavile kašnjenja tijekom prošle godine zbog poremećaja u međunarodnom lancu dobavljača i nedostatka raspoložive radne snage.

"Ovaj izuzetan rast postignut je usprkos pandemiji. Iako se čini da Covid-19 u nekim zemljama koči razvoj ovog sektora, generalno promatrano nije imao nikakav negativan utjecaj već je ubrzao prelazak na vjetar i druge izvore obnovljive energije", navodi se u izvještaju.