MANJA REZOLUCIJA EKRANA JE IPAK BOLJA: …ali samo za okoliš | SmartlifeHR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

MANJA REZOLUCIJA EKRANA JE IPAK BOLJA: …ali samo za okoliš

Autor Smartlife

Našim očima odgovara što veća rezolucija ekrana, ali istovremeno više piksela traži i više električne energije čime se povećava utjecaj na okoliš

  Izvor: Pixabay

Gledanjem video sadržaja u nižoj rezoluciji utječe se ne samo na manju potrošnju podatkovnog prometa, na manje opterećenje mreže kojem svjedočimo u posljednjih godinu dana nego i na naš okoliš. Istovremeno, dobit ćete sliku manje rezoluciju, ali pri tome treba paziti na oči. Ali, uz nekoliko različitih rezolucija koje se nudi prilikom odabira pri gledanju popularnih serija i filmova moguće je pronaći idealnu koja nam neće smetati, a manje će smetati i samoj prirodi.

Znanstvenici su otkrili da je korištenje Netflix usluga štetno za okolinu baš kao što su gejming, rudarenje kriptovaluta i druge slične aktivnosti. Tehnološke kompanije uveliko prave planove kako da smanje emitiranje ugljika, po čemu se ni sam Netflix ne razlikuje. Ova streaming platforma u nadolazećim će tjednima otkriti kako umanjiti njihov karbonski (ugljični) otisak.

  Izvor: Pixabay

Netflix koristi alat DIMPACT koju su razvili naučnici Univerziteta Bristol, a izračunat će energetski utjecaj korištenja te platforme na naš okoliš. Alat procjenjuje da je sat streamanja programa kao otprilike 100 grama "ekvivalenta CO2", to jest sveobuhvatnih emisija stakleničkih plinova, što uključuje druge plinove poput metana i azota, a ne samo ugljični dioksid.

To je isto kao kada vozite automobil 400 kilometara ili kada uključite klimu od 1.000 W da vas hladi 40 minuta, ističe Wired. Kako Netflix ima više od 200 milijuna pretplatnika, onda shvaćate zašto postoji problem. Gledanje emisija u visokoj kvaliteti konzumira pet puta veću energiju nego gledanje u nižoj rezoluciji.

Jasno, ne može se okriviti samo Netflix ili neka druga platforma za streaming. Video čini otprilike tri četvrtine svih podataka kojima se pristupa putem Interneta, otkrili su producenti BBC-jevog dokumentarca Dirty Streaming: The Internet’s Big Secret. 

Utjecaj streaminga na okoliš
Izvor: Youtube

To znači da internet koristi istu količinu električne energije kao što je Amerika potrošila za nešto više od jednog desetljeća. Centri koji pokreću naše online živote često se napajaju fosilnim govorima, a ta goriva su glavni krivci za izazivanje klimatskih promjena. Profesor Ian Bitterlin, inženjer konzultant i profesor na Univerzitetu Leeds kaže da će lansiranje 5G mobilnog interneta rezultirati još jednom ogromnom „lavinom upotrebe podataka“.

Bitterlin je u dokumentarcu izjavio da će "5G mreža generirati više prometa i tražiti više snage, što nije dobro za klimatske promjene". Ukoliko uključite HD rezoluciju, broj piksela i broj podataka koji stignu su i do četiri-pet puta veći, što dovodi do toga da će potrošnja energije isto toliko puta biti veća.