NOVA JEDRILICA OBARA REKORDE SP80 je morski F1 bolid | SmartlifeHR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

NOVA JEDRILICA OBARA REKORDE SP80 je morski F1 bolid

SP80 je već postigao svjetski rekord što se tiče brzine plovidbe po morskoj površini

SP80 jedrilica (1) Izvor: ABACA / Abaca Press / Profimedia

Švicarci su počeli s izgradnjom nove jedrilice dizajnirane za postizanje najveće brzine na morskoj površini - od 80 čvorova odnosno 150 km/h. Pri tome je vjetar jedina energija koju koristi.

Boat;Odd;Record;Ship;Vessel;category_code_odd Izvor: ABACA / Abaca Press / Profimedia

Futuristička jedrilica dužine 23 stope (oko 7 metara) je praktički Formula 1 na otvorenom moru, a također nosi naziv SP80, kao i model koji je već obarao svjetski rekord u brzini. Prvi put je kao koncept predstavljena početkom 2019. godine, a sada postaje ozbiljan projekt.

Poznati švicarski urar Richard Mille uskočio je kao glavni partner u projektu, a tim je upravo položio kobilicu u poznatom talijanskom brodogradilištu Persico Marine. To znači da je SP80 sve bliže cilju postavljanja novog rekorda u 2022. godini.

Brod će izgraditi od ugljika što će omogućiti manju masu i veću čvrstoću kako bi se istražile granice broda. Dakle, na ovom brodu ništa se ne prepušta slučaju, sve je bitno, svaki se dio pažljivo proučava i optimizira kako bi ispunio zadatak za koji je dizajniran.

Uz podršku inženjera, studenti EPFL-a usredotočili su se na smanjenje veličine i mase mehaničkih sustava što je više moguće, uz jamčenje strukturne cjelovitosti dijelova. U višemjesečnom radu je švicarska tvrtka 3D Precision SA odigrala ključnu ulogu.

SP80 | Sailing towards the World Sailing Speed Record
Izvor: Youtube

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Najnovije

Mobilnost