INDUSTRIJSKA PROIZVODNJA E-GORIVA: Iz energije vjetra | SmartlifeHR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

INDUSTRIJSKA PROIZVODNJA E-GORIVA: Iz energije vjetra

Autor Krunoslav Ćosić

E-goriva su zanimljiva za automobilsku, zrakoplovnu i pomorsku industriju

 Porsche e-gorivo.jpg Izvor: Porsche

Porsche ulaže 75 milijuna američkih dolara u društvo HIF Global LLC, društvo sa sjedištem u Santiagu de Chile. Gradit će se pilotno postrojenje za e-goriva „Haru Oni“ u Punta Arenasu u Čileu. Projekt je pokrenuo Porsche te ga je implementirao s partnerima uključujući Siemens Energy i ExxonMobil.

Sredinom 2022. godine na tom je mjestu predviđeno pokretanje proizvodnje e-goriva dobivenih energijom vjetra iz vodika i CO2. Na tim je lokacijama postojana velika količina obnovljivih energija. Upravo ta sintetička goriva omogućavaju gotovo ugljično neutralan rad motora s unutarnjim izgaranjem.

 Porsche e-gorivo (1).jpg Izvor: Porsche

E-goriva će dati važan doprinos zaštiti klime i dopuniti Porscheovu elektromobilnost. Investicijom u industrijsku proizvodnju e-goriva Porsche nastavlja širiti svoje zalaganje oko održive mobilnosti. Ukupno se u investicijama za razvoj i pružanje ove inovativne tehnologije kreće oko 100 milijuna američkih dolara.

Sintetička goriva zanimljiva su za nekoliko prometnih sektora: kako za automobilsku industriju tako i za zrakoplovnu i pomorsku industriju. K tome je e-metanol važna osnovna tvar za daljnje primjene, primjerice u kemijskoj industriji gdje može zamijeniti sirovine fosilnog podrijetla. E-metanol je međuproizvod koji nastaje prilikom proizvodnje e-goriva.

 Porsche rezervoar.jpg Izvor: Porsche

Porsche već dulje vrijeme istražuje primjenu obnovljivih vrsta goriva. Testiranja u laboratoriju i na trkaćoj stazi protječu uspješno te su jedan od elemenata cjelovite strategije održivosti. U početku će se e-gorivo koristiti u vodećim projektima u moto sportu. U budućnosti je planirana i primjena u vlastitim vozilima koji imaju motore s unutarnjim izgaranjem, prilikom prvog punjenja rezervoara u tvornici kao i u Porsche iskustvenim centrima.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI