Moskva prva na svijetu uvodi plaćanje prijevoza skeniranjem lica | SmartlifeHR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

Moskva prva na svijetu uvodi plaćanje prijevoza skeniranjem lica

Autor Smartlife

Usluga je već dostupna na nekim linijama moskovskog metroa

 Moskva metro (6) Izvor: Marko Čavić

Moskva je postala prvi grad u svijetu u kojem se beskontaktna usluga plaćanja vožnje licem masovno koristi te je dostupna za sve zainteresirane putnike. Na nekim linijama moskovskog metroa vožnja podzemnom željeznicom se od početka rujna može platiti korištenjem tehnologije prepoznavanja lica Face Pay.

Mogućnost je uvedena na posljednjih pet linija moskovskog metroa, objavila je ruska novinska agencija Interfaks. U tijeku je finalna faza testiranja sustava po čijem će završetku inovativni servis biti dostupan svim putnicima metroa.

 Moskva metro (1) Izvor: Marko Čavić

Očekuje se da će se svi dijelovi metroa 15. listopada pridružiti sustavu Metro Face Pay koji će omogućiti brže i lakše plaćanje karti tj. vožnji. I tijeku je i ispitivanje mogućnosti korištenja iste takve usluge za nadzemni prijevoz te autobusni, tramvajski i trolejbuski gradski državni promet.

Putnici koji kartu plaćaju skeniranjem lica prolazit će kroz posebne barijere opremljene specijalnim kamerama koje će biti u mogućnosti prepoznati njihovo lice i naplatiti kartu putem kartice koja je povezana s licem korisnika.

Sve pripreme prije korištenja usluge plaćanja licem moraju se obaviti na posebnom sajtu moskovskog metroa na kojem se unose svi traženi podaci. Lice se skenira s posebnim kamerama. U Moskvi se trenutno koristi gotovo 200.000 sigurnosnih kamera od kojih najveći broj ima mogućnost praćenja lica, a samo u metro stanicama instalirano je oko 13.000 takvih kamera.

 Moskva metro (4) Izvor: Marko Čavić

S prihvaćanjem novog sustava plaćanja dolazi i velika odgovornost za čuvanje i obradu biometrijskih podataka milijuna Moskovljana i turista, ali predstavnici metro kompanije tvrde da se sve sigurnosne procedure poštuju na najvišem nivou i da je zloupotreba podataka praktično nemoguća.

 Moskva Izvor: Marko Čavić

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI