Automobili su sve spremniji za samostalnu, autonomnu vožnju | SmartlifeHR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

Automobili su sve spremniji za samostalnu, autonomnu vožnju

Autor Ivan Vukić

Sve je veći broj vozila koja imaju mogućnost samostalne vožnje

 Autonomna vozila (2) Izvor: Shutterstock

Sposobnost autonomne vožnje prikazana je kao razina 0 do 5. U razinama 1 i 2 funkcije autonomne vožnje pomažu vozačima (tzv. potpomognuti način rada). Odredbe o automatiziranoj vožnji razina 4 do 5 još nisu dostupne na tržištu osobnih automobila, a razina 3 tek sada ulazi u redovnu proizvodnju.

Razina 3 je najniža razina ovog automatiziranog načina rada. Vozila čiji sustavi zadovoljavaju zahtjeve razine 3 mogu u određenoj mjeri samostalno voziti, a vozač ponovno preuzima upravljač na zahtjev i uz prethodnu najavu. Od razine 4, vozila mogu samostalno voziti bez da vozač mora preuzeti kontrolu.

 Autonomna vozila (1) Izvor: Shutterstock

Na razinama 1 i 2 vozaču mogu pomoći sustavi autonomne vožnje, ali on ili ona ne mogu skrenuti pozornost s ceste. Na razini 1 može se pomoći pri kočenju ili upravljanju. Na razini 2 moguća je kombinacija kočenja i upravljanja, pri čemu se vozilo centrira unutar trake, a nude se i i prilagodljive mogućnosti tempomata.

Udio novoregistriranih osobnih automobila u svijetu proizvedenih bez rezervacija za sustave potpomognute (asistirane) vožnje posljednjih je godina sve manji. Prema Statista Mobility Market Outlooku, "obični" automobili činili su manjinu od samo 24 posto novoregistriranih automobila u cijelom svijetu u 2020. godini.

 Autonomna vozila (3) Izvor: Shutterstock

Prijelaz na automobile koji su spremni za autonomnu vožnju bio je brz: 2013. automobili bez sustava pomoći bili su u većini – imali su udio 65 posto. Kroz sljedeće godine njihov se udio smanjuje, a istovremeno se postotak vozila s razinom 1 povećava (u 2020. je bio 50 posto), a povećava se i postotak vozila sposobnih za autonomnu razinu 2 i takva su vozila u 2020. godina činila udio od 26 posto.

 Autonomna voznja Izvor: Statista

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI