Oboren je rekord što se tiče prodaje automobila u Hrvatskoj | SmartlifeHR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

Oboren je rekord što se tiče prodaje automobila u Hrvatskoj

Iz mjeseca u mjesec raste prodaja vozila na struju, a istovremeno se smanjuje prodaja dizelaša

Renault Twingo.jpg Izvor: Krunoslav Ćosić

Udio novih automobila s dizelskim motorima smanjio se s prošlogodišnjih 34,8 posto na ovogodišnjih 24 posto, kroz period siječanj – studeni. Istovremeno, smanjuje se i udio benzinskih pogona, a najveći razlog su hibridni automobili koji kombiniraju najčešće benzinski i električni motor.

U Hrvatskoj je u jednoj kalendarskoj godini konačno prodano više od 1000 novih električnih automobila, pokazuju podaci agencije Promocija plus. Točnije, prodano je (registrirano) 1183 vozila. U godini prije, u istom periodu 2020., bila su registrirana 382 vozila na struju.

Renault Zoe R135 Intens Izvor: Krunoslav Ćosić

I dok je u jedanaest mjeseci 2020. godine udio novoregistriranih električnih automobila bio samo 1,1 posto, sad iznosi 2,8 posto. Benzinci sada imaju udio 53,8 posto, a u prvi 11 mjeseci prošle godine imali su 55,6 posto.

Očekivano, hibridima najviše raste prodaja jer sve veći broj novih modela ima neki od tri hibridna pogona – blagi hibridni pogon uz malu bateriju koja se puni samo u vožnji, klasični hibridni pogon kod kojeg se baterija puni samo u vožnji a istovremeno je omogućena i vožnja samo na struju te plug-in hibridni pogon koji dolazi s jačom baterijom dovoljnom za prelazak i više od 50 kilometara samo na struju, a baterija se može puniti i u vožnji i na punjačima. Hibridi sada imaju udio od 15,3 posto, uz 6560 vozila.

U Hrvatskoj je u periodu siječanj – studeni 2021. registrirano ukupno 42.805 automobila dok je u istom periodu lani bilo 34.006 automobila. Vratimo li se u predpandemijsku 2019. godinu, tada je bilo 58.916 novih automobila.

Tesla automobili (4) Izvor: Jonathan Weiss / Alamy / Alamy / Profimedia

I dok je među termičkim motorima na vrhu Volkswagen, a slijede ga Škoda, Opel, Kia i Dacia, na listi sa strujićima situacija izgleda ovako: okruglo 400 automobila isporučio je Renault, slijedi Tesla na drugom mjestu sa 193 vozila dok je treći Volkswagen sa 161 jednim vozilom samo na struju.

Od četvrtog mjesta su Škoda sa 108 vozila, Hyundai s 82, Dacia 43, Audi s 38, Peugeot s 36, Smart sa 16, Mini, Opel i Porsche s po 14 vozila. Citroen je na hrvatsko tržište isporučio 13 automobila, Nissan 12, Mazda 10, Kia 8, Mercedes 6, BMW 5, Fiat 4, MG 3, Rariro 2 te Dongfeng jedno električno vozilo.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Najnovije

Mobilnost