Od danas više niste obavezni koristiti zimsku opremu | SmartlifeHR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

Od danas više niste obavezni koristiti zimsku opremu

Vozači motornih vozila više nisu obavezni koristiti zimsku opremu

 Izvor: Profimedia

Temeljem članka 193. stavka 3. Zakona o sigurnosti prometa na cestama prestaje vrijediti Odluka o obaveznoj uporabi zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj. Dakle, ukoliko se vozite po zagrebačkoj obilaznici, u zimskom periodu (koji traje od 15. studenog do 15. travnja) obvezno je korištenje zimske opreme.

U Hrvatskoj su zimske dionice javnih cesta autoceste u dužini 839,2 km, 1.863,3 km državnih i županijskih cesta te 68,1 km državnih cesta za tranzitni promet iz trajektnih luka Vukovar, Osijek, odnosno luke i rafinerije Sisak.

 Izvor: Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture

Ipak, zimska oprema obavezna je kad je kolnik prekriven snijegom ili kad je na kolniku poledica, bez obzira na prestanak ove odredbe za koju je propisana novčana kazna u iznosu od 1.000,00 kuna ako vozač upravlja vozilom suprotno odredbama ovoga članka.

Novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 do 15.000,00 kuna kažnjava se pravna ili fizička osoba obrtnik ako naredi ili dopusti da se u prometu na cestama koristi vozilo koje nema propisanu zimsku opremu ili teretni automobil s priključnim vozilom.

Za ovaj prekršaj kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 1.500,00 do 5.000,00 kuna i odgovorna osoba u pravnoj osobi i u tijelu državne vlasti ili tijelu jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave.

Ukoliko krećete na put tijekom travnja, dobro je znati u kojim je zemljama na snazi korištenje zimske opreme (izvor: hak..hr):
- u Albaniji su lanci za snijeg obavezni u vozilu od 1. studenog do 30. travnja
- u Njemačkoj i Rumunjskoj ne postoji zakonski propisan period u kojem je obvezno korištenje zimske opreme, ali u slučaju snijega, poledice, leda na cesti, bljuzge i ugaženog snijega četiri zimske gume su obavezne.

U ostalim europskim zemljama obavezno korištenje zimske opreme je završilo tijekom ožujka odnosno početkom travnja.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Najnovije

Mobilnost