ZNATE LI ŠTO SE BITNO DOGODILO NA DANAŠNJI DAN? Netko je po prvi put vozio brže od 100 km/h | SmartlifeHR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

ZNATE LI ŠTO SE BITNO DOGODILO NA DANAŠNJI DAN? Netko je po prvi put vozio brže od 100 km/h

Brzina veća od 100 km/h postignuta je s električnim automobilom

 Izvor: Profimedia

Na današnji dan, 29. travnja 1899. godine, po prvi je put s cestovnim vozilom postignuta brzina veća od 100 km/h. Uspio je to Belgijanac Camille Jenatzy prije 122 godine.

Camille je sam izgradio električni automobil s kojim je oborio rekord. Bio je svestrana osoba – vozač automobilskih utrka, dizajner i biznismen. Ukupno je tri puta obarao svjetski rekord u brzini vožnje.

Najprije je 17. siječnja 1899. godine postigao brzinu od 66,66 km/h vozeći CGA Dogcart, ali je isti dan rekord oborio Gaston de Chasseloup-Laubat. 27. siječnja Jenatzy je postigao 80,35 km/h, a Gaston je uskoro ponovo oborio njegov rekord.

JAMAIS CONTENTE;CAMILLE JENATZY;MACHINE;VEHICLE;ELECTRIC CAR;AUTOMOBILE;CAR;HUMAN;ROAD;BELGIUM;FRANCE;EUROPE;TRAVELLING;DRIVING;HISTORY OF SCIENCE;TECHNOLOGY;HISTORY;ENGINEER;INVENTOR;DRIVER;ADULT;MALE;MAN;BELGIAN;EUROPEAN;CAUCASIAN;WHITE;MONOCHROME;BLACK-AND-WHITE;SINGLE;ONE;1900S;20TH CENTURY;1900;PERSON;PEOPLE;FRENCH;HISTORICAL;TECHNOLOGICAL;LAND;TRANSPORT;TRANSPORTATION;ELECTRIC;EARLY;category_code_history;category_code_science;category_code_and;category_code_technology Izvor: Profimedia

Camille je i treći put oborio rekord – 29. travnja 1899. postigao je 105,882 km/h vozeći električni Jamais Contente (šasija br. 25). U 1997. godini u Black Rock pustinji u SAD-u Andy Green je s ThrustSSC, nadzvučnim vozilom dužine 16,5 metara i širine 3,7 metara te mase oko 10 tona, postavio posljednji brzinski rekord na kopnu - 1228 km/h. Uz 102.000 KS.

Thrust SSC
Thrust SSC
Izvor: Shutterstock

Jamais Contente je izložen u muzeju automobila u francuskom mjestu Compiègne. Ima karoseriju u obliku torpeda, a izrađen je od legure aluminija, volframa i magnezija te je za pogon koristio baterije. Vozilo ima dva motora snage 25 kW, koristi se napon od 200 V i snaga struje od 124 A, što ukupno daje oko 68 KS. Na vozilu su za postizanje rekorda korištene gume Michelin.

History;and;Politics;category_code_history_and_politics Izvor: Profimedia

Nadimak Le Diable Rouge (crveni vrag) Camille je dobio zbog crvene brade, temperamenta i hrabre vožnje. Rođen je 1868. godine, a umro je u lovu 1913. godine – sakrio se iza grma te ispuštao životinjske glasove kako bi napravio podvalu svojim prijateljima koji su bili u lovu s njim.

Na žalost, jedan njegov prijatelj je povjerovao da se zaista radi o divljoj životinji te je zapucao. Ranjeni Camille je u jednom Mercedesu do bolnice iskrvario. Što je najzanimljivije, prethodno je izjavio da će jednog dana umrijeti u Mercedesu.

Camille Jenatzy
Camille Jenatzy
Izvor: Profimedia

transport;motoring;motor;car;vehicle;frederick;gordon;crosby;speed;autocar;poster;camille;beating;beat;beater;world;record;acheres;france;65;mph;1899;1890s;jenatzy;road;tractor;waving;men;pioneer;jamais;contente;never;content;history;historical Izvor: Profimedia

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Najnovije

Mobilnost