'ZNAMO GDJE STE BILI PROŠLOG LJETA' Google Maps ima skrivenu mapu | SmartlifeHR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

'ZNAMO GDJE STE BILI PROŠLOG LJETA' Google Maps ima skrivenu mapu

Autor Smartlife

U skrivenoj mapi spremaju se informacije o tome gdje se bili prije pet i više godina

  Izvor: Profimedia

Pametni telefoni su toliko evoluirali i slobodno možemo reći da nas poznaju bolje nego pojedini prijatelji. Činjenica je da telefoni i aplikacije prikupljaju dosta podatka o korisnicima, a razlog za to je, kako sami ističu, "da bi dostavili što bolji doživljaj korisniku".

To je istina, nekada je potrebno uzeti telefon u ruke, kliknuti aplikaciju i pronaći rješenje za problem u svega nekoliko klikova. Često nas sam uređaj preduhitri te nas dovede do tog rešenja. Koliko puta vam se dogodilo da ne znate kako doći do neke ulice pa putem Google Maps aplikacije tražite najbrži način kako do tamo doći. Nekad smo se mučili sa starim mapama kako doći do lokacije, a sada preko mobilnog telefona dobijemo uputstva kako stići do nje.

 app;App-Icon;brand name;card;close up;communication;computer;corporate identity;data transmission;deserted;detail;detail view;digital;direction;display;full frame;Google;Google Maps;graphic;icon;information;internet;IT;logo;macro;mobile;navigation system;network;online;Online map service;orientation;pictogram;screen;search engine;sign;smartphone;software;symbol;symbolic;technology;trademark;web browser Izvor: Profimedia

Ovakve usluge su i više nego korisne, ali se postavlja pitanje čime ih plaćamo kada su besplatne?! Odgovor znate i sami, digitalna higijena nikada nije bila važna kao u ovom trenutku, ni veliki tehnološki giganti nisu otporni na hakerske napade u kojima uglavnom deblji kraj izvuku korisnici jer upravo njihovi privatni podaci postanu javni. Nedavni slučaj je curenje osobnih podataka korisnika društvene mreže Facebook.

Kako biste u potpunosti iskoristili aplikaciju Google Maps, potrebno je dopustiti pristup vašoj lokaciji. To nije ništa čudno, jednoj aplikaciji za navigaciju je realno to potrebno, kao što je aplikaciji za vremensku prognozu potrebno da zna gdje se nalazite kako bi vam dala podatke za naredni period baš za tu lokaciju.

Ipak, mnoge te usluge spremaju podatke te tako možete provjeriti gdje ste bili na današnji dan prije pet godina. U ovisnosti od toga kakva ste osoba to može imati dva efekta na vas. Prvi je da će vam se takva opcija svidjeti jer ćete se prisjetiti povijesti, a drugi takav efekt je da ćete se zgroziti činjenicom što uređaj sprema sve gdje ste bili, iako ste za pet godina promijenili tri telefona (na primjer).

 illustrative editorial map editorial google maps internet magnifying glass closeup close up destination city capital cartography online website paris france;Paris on Google Maps map europe;NOT_EDITORIAL_ONLY Izvor: Profimedia

Pogledajte vašu povijest kretanja
• Morate biti prijavljeni na vaš Google račun, što većina korisnika i jeste
• Otvorite podešavanje telefona
• Nađite opciju Google
• Potom izaberite Manage your Google Account
• Tu se nalazi opcija Manage your data and personalisation
• Pod dijelom Activity Controls izaberite opciju Location History
• Na samom dnu tog prozora kliknite na Manage activity.

Otvorit će vam se mapa koju samo vi možete vidjeti, a na njoj će se pojaviti crvene točke koje ukazuju na vaše kretanje. Uglavnom će to biti vaš dom, posao, pa čak i gdje ljetujete. Tu se nalazi i opcija Timeline u kojoj možete izabrati godinu, mjesec i dan kako bi provjerili gdje ste bili u tom trenutku, prenosi UsaToday.

Kada završite s istraživanjem vaše povijesti kretanje možete isključiti praćenje vašeg kretanja. Najprije ponovite prethodnih šest koraka, a zatim isključite opciju Location History. Iz tog razloga od Googlea više nećete dobivati prijedloge temeljene na vašoj povijesti.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI