BICIKLIRANJE Koliku ste udaljenost prešli sa svojim biciklom, koliko ste dugo vozili… | SmartlifeHR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

BICIKLIRANJE Koliku ste udaljenost prešli sa svojim biciklom, koliko ste dugo vozili…

Mobilne aplikacije su, uz multitasking, glavni razlog zašto telefone zovemo pametnima. Spojite bicikl i mobitel - dobit ćete dobitnu kombinaciju

 Izvor: Google

Potražnja za biciklima povećava se zbog pandemije koronavirusa pa su mnogi prinuđeni na posao ići svojim automobilom ili biciklom jer im poslodavci ne preporučuju vožnju javnim prijevozom. Istovremeno, vožnja biciklom je pogodna za zdravlje, manje se zagađuje zrak a u nekim situacijama se radi čak i o bržem prijevoznom sredstvu nego što su automobil i javni gradski prijevoz.

caucasian ethnicity;day;mode of transport;mountain;mountain road;sports clothing;cycling helmet;empty road;landscape - scenery;racing bicycle;bike;training;climb;forest;smart phone;copy space;connected;message;chatting;mature woman training road bike;climbing mountain road;resting sit;horizontal;woman;young adult;road bike;mature woman;driving;sunset;40 years;motion;people;riding;sport;athlete;athleticism;color image;cycling;headwear;healthy lifestyle;adult;asphalt;bicycle;country road;mature adult;mountain range;nature;outdoors;road;rural scene;sky;sunglasses;NOT_EDITORIAL_ONLY Izvor: ADDICTIVE STOCK CREATIVES / Alamy / Alamy / Profimedia

U Europsku uniju bicikli se najviše uvoze iz Kambodže, pokazuju podaci koje je objavio Eurostat za 2020. godinu. U prošloj je godini u EU, iz zemalja koje nisu članice EU-a, uvezeno gotovo 5 milijuna bicikala, a ukupna vrijednost uvoza je 930 milijuna eura. To je za 35 posto više nego u 2019. godini. Uz Kambodžu, koja je u 2020. činila gotovo četvrtinu ukupnog uvoza bicikala u EU (24 posto, slijede Kina s udjelom od 17 posto, Tajvan (11 posto), Bangladeš (8 posto), Turska (7 posto), Filipini (6 posto) i Šri Lanka s 5 posto udjela.

Znate li koji je grad u svijetu najviše „bicycle-friendly“? To je nizozemski grad Utrecht. I dok Amerikanci bicikle uopće ne doživljavaju kao u nekim dijelovima svijeta (San Francisco je na 39. mjestu kao najbolje rangirani američki grad ove liste), glavni razlog leži u neprilagođenosti američkih metropola biciklima.

activity;app;application;background;bicycle;bike;building;business;city;close up;communication;copy space;cropped;cyberspace;cycle;drive;eco;ecology;electronic;female;girl;lifestyle;mobile;mobility;outdoors;outside;person;phone;public;rent;rental;share;sharing;sidewalk;skyscraper;smart;smartphone;smiling;street;student;technology;town;transport;transportation;travel;urban;vehicle;woman;work;young Izvor: Profimedia

Korištenje bicikla za svakodnevni prijevoz daleko najviše je ukorijenjeno u Europi pa ne čudi što europski gradovi dominiraju ovom listom koju je sastavio Coya Bicycle Cities Index, a posljednji objavljeni podaci odnose se na 2019. godinu. U obzir su se uzimali vremenski uvjeti, krađe bicikala, infrastruktura, sigurnost, nesreće, broj dijeljenih bicikala, broj trgovinama za bicikle…

Nakon Utrechta, sljedeći na listi je njemački Munster, slijede belgijski Antwerpen, danski Kopenhagen, nizozemski Amsterdam, švedski Malmo, kineski Hangzhou, švicarski Bern, njemački Bremen i Hannover.

Na listi od 11. do 20. mjesta su još četiri njemačka grada (Hamburg, Leipzig, Nuremberg i Berlin), dva francuska (Strasbourg i Bordeaux), britanski Bristol, kanadski Montreal, austrijski Innsbruck te australski Melbourne. Na 43. mjestu je Ljubljana, a hrvatskih gradova nema na listi 90 najboljih.

 Izvor: sindikatbiciklista.hr

Na web adresi sindikata biciklista objavljena je interaktivna karta na kojoj možete pronaći više od 240 različitih upozorenja što se tiče zagrebačkih biciklističkih staza, prepreka i opasnosti koje prijete biciklistima. Biciklisti jedni druge upozoravaju na ograde koje smanjuju vidljivost, prekide staza, stupove prometnih znakova koji su preblizu biciklističkoj stazi, stanje asfalta na stazi, ali i ostatke odrezanih prometnih znakova koji mogu probušiti gumu…

Prilikom vožnje biciklom na svoj pametni telefon možete instalirati mobilne aplikacije uz koje ćete pratiti različite informacije poput prijeđene udaljenosti, nadmorske visine, GPS položaja, ali i različite statistike vaših sportskih aktivnosti.

Bike Tracker će uz biciklizam pratiti i druge sportske aktivnosti poput trčanja, trekkinga, planinarenja. Unutar aplikacije možete aktivirati 30-dnevnu besplatnu, premium verziju aplikacije koja omogućuje sljedeće značajke:

• mjerenje i spremanje maksimalne i prosječne brzine vožnje
• mjerenje i spremanje prijeđenih udaljenosti
• mjerenje vremena, tempa, nagiba i potrošenih kalorija
• označavanje vaših ruta na karti
• svijetli i tamni način rada
• praćenje nadmorske visine, uz bilježenje minimalnih i maksimalnih vrijednosti (na temelju podataka s GPS-a, karata i senzora barometra)
• spremanje svih dnevnih podataka i statistika te kasnije pregledavanje povijesti.

Za korištenje aplikacije Bike Tracker nije vam potreban mobilni podatkovni prijenos, dovoljan je samo GPS, a svoje prikupljene podatke i ostvarene rezultate možete usporediti s prijateljima, organizirati sportska natjecanja. Također, ova aplikacija pomaže u pronalasku zanimljivih biciklističkih ruta i turističkih atrakcija.

Druga aplikacija je Cycling - Bike Tracker. Besplatna aplikacija omogućuje praćenje tempa, prijeđene udaljenosti, potrošene kalorije, postavljanje ciljeva treninga. Uz pomoć GPS-a aplikacija omogućuje praćenje vježbi, pregled statistike uspješnost postignutih ciljeva.

Sve mogućnosti su besplatne, ne naplaćuje se dodatna naknada za dodatne funkcionalnosti, a uz povratne glasovne informacije znat ćete koliko napredujete prilikom vožnje biciklom i postizanja postavljenih ciljeva.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Najnovije

Mobilnost