Prva luksuzna limuzina s jednim punjenjem vodika prelazi 1000 km | SmartlifeHR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

Prva luksuzna limuzina s jednim punjenjem vodika prelazi 1000 km

Francuski dizajnirani Machina obećava više od 500 konjskih snaga iza kojih ostaje samo – voda

 Izvor: Hopium / Ferrari / Profimedia

Poznato je da vozila na vodik, nakon izgaranja, imaju nus produkt običnu vodu. Istina, stvara se i toplina, ali barem nema štetnih plinova. Broj automobila koji voze na vodik je izuzetno malen; za sada su tu svoje mjesto zauzeli Toyota i Hyundai.

Hopium;Machina;prototype;hydrogen;limousine;car;green;eco-friendly;France Izvor: Hopium / Ferrari / Profimedia

Razlog je logičan – cijena vodika. Proizvodnja kilograma vodika košta oko 10 eura, a to je dovoljno za prelazak oko 100 kilometara. U odnosu na baterije kao pogon vozila, vodik nudi prednost brzog prijenosa u spremnike vozila, što traje tek nekoliko minuta.

Vodik bi inače trebao daleko veću primjenu imati u godinama koje su ispred nas, a najviše će se koristiti u transportnim vozilima poput kamiona i autobusa. U Hrvatskoj nemamo niti jednu punionicu vodika za automobile, a najbliža se nalazi u Grazu u Austriji.

Francuski dizajnirani Machina vjeruje u ovu tehnologiju te su počeli s primanjem narudžbi za prvu svjetsku limuzinu na vodik. Imat će više od 500 konjskih snaga, s jednim će punjenjem (ima dva spremnika vodika) moći prevaliti oko 1000 kilometara, a postizat će najveću brzinu veću od 230 km/h.

Automobil vrijedan 120.000 eura proizvodit će tvrtka Hopium, a spomenuta dva spremnika vodika bit će smještena ispod šasije odnosno bočno ispod prtljažnika te će se napuniti za samo tri minute.

 Izvor: Hopium

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Najnovije

Mobilnost