ROBOTI U NAŠEM SVIJETU: Alexa, očisti svoju sobu! | SmartlifeHR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

ROBOTI U NAŠEM SVIJETU: Alexa, očisti svoju sobu!

Autor Ivan Vukić

Možda će jednog dana robiti vladati našim svijetom, ali za sada su naše vjerne sluge

 Robot robotski usisavac (1).jpg Izvor: Cottonbro, Pexels

Ako znanstvenofantastični filmovi sadrže i najmanje istine, samo je pitanje vremena kada će se roboti pobuniti i posegnuti za svjetskom dominacijom. Međutim, dok taj dan ne dođe naši dragi roboti moraju puno toga očistiti.

Prema Međunarodnoj federaciji robotike (International Federation of Robotics), globalna jedinična prodaja uslužnih robota za kućne potrebe trebala bi se (u odnosu na 2018.) gotovo četverostruko povećati do 2023. S 13,2 milijuna na 48,6 milijuna.

 Robot robotski usisavac (3).jpg Izvor: Pixabay

Istovremeno će se vrijednost prodaje u dolarima otprilike utrostručiti, zbog pada jediničnih cijena. U 2018. godini prihodi od prodaje su iznosili 3,5 trilijuna dolara, u 2020. 5 bilijuna dolara, a u 2023. trebali bi iznositi 10 bilijuna dolara, prenosi Statista.

U prošloj godini je prodano oko 31 milijun malih pomoćnika u kućanstvu, od kojih su velika većina roboti za usisavanje i pranje podova, a kosilice su imale manju ulogu.

Roboti-igračke za zabavu tek trebaju doživjeti sličan proboj kao kućni roboti posljednjih godina. IFR očekuje porast globalne prodaje s 4,6 milijuna u 2018. na 6,7 milijuna jedinica u 2023. godini, što je prosječna godišnja stopa rasta od samo 8 posto u usporedbi s 30 posto u segmentu robota za kućanstvo.

 Robot robotski usisavac (2).jpg Izvor: Pixabay

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI