OTVOREN JE BAY VIEW: Prvi kampus koji je izgradio Google | SmartlifeHR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

OTVOREN JE BAY VIEW: Prvi kampus koji je izgradio Google

Autor Davor Dakić

Potpuno električni kampus s naglaskom na održivom radnom mjestu i mnogim inovacijama

 Google Bay View (1).jpg Izvor: Google

Google je u blizini zaljeva San Francisco otvorio kampus Bay View, što je po prvi put da su razvili jedan tako veliki kampus. Istovremeno, dok su gradili kampus preispitivali su i samu ideju ureda. Kampus se može pohvaliti kao mjesto s najvećom geotermalnom instalacijom u Sjevernoj Americi, ali nije to glavna stvar. Cilj im je bio primijeniti dizajn usmjeren na čovjeka, uz održivost takvog radnog mjesta.

Nakon razgovora sa zaposlenicima Googlea o tome što im je potrebno na radnom mjestu, Google je otkrio da su djelatnici sretni, produktivni i kreativni kada se okupljaju u timovima, ali trebaju prostore koji su zaštićeni od zvuka i raznih kretanja kako bi obavili posao s boljim fokusom.

Prvi kampus koji je izgradio Google
Izvor: Youtube

Stoga su u novom kampusu Google Bay View na gornjoj razini dizajnirali timske prostore i prostore za okupljanje na donjoj. Gornji kat je podijeljen na manje četvrti odvojene dvorištima i povezane rampama koje se postupno uzdižu kako se krećete prema središtu zgrade.

Ova varijacija omogućuje timovima područje koje se mijenja s njihovim potrebama dok ih istovremeno drži u blizini njihove veće radne zajednice. Rezultat je zgrada u kojoj se mogu osjećati povezani s ljudima - bilo da su u većoj organizaciji od 2000 ljudi, timu od 50 ljudi ili neposrednoj radnoj skupini od 10 ljudi.

 Google Bay View (7) Iwan Baan.jpg Izvor: Iwan Baan

 Google Bay View (6) Iwan Baan.jpg Izvor: Iwan Baan

Fokus na ljudima omogućio im je da se posvete elementima kao što su materijali, dnevno svjetlo, kvaliteta zraka, toplinska udobnost i akustika. Kampus uključuje principe biofilnog dizajna poput zelenila, prirodnog dnevnog svjetla i pogleda na otvoreni prostor sa svakog stola kako bi se poboljšalo zdravlje i dobrobit onih koji su unutra. Clerestory prozori moduliraju direktno svjetlo na stolove s automatiziranim zastorima koji se otvaraju i zatvaraju tijekom dana.

Ventilacijski sustav kampusa koristi 100% vanjski zrak, što je izvanredno postignuće kada se uzme u obzir da tipičan sustav koristi samo 20-30% vanjskog zraka.

Kako bi stvorili najzdravije moguće okruženje Google je provjerio tisuće građevinskih proizvoda i materijala za uklanjanje toksina. Sve, od pločica za tepihe, boja, cijevi, šperploče i namještaja ocijenjeno je korištenjem Crvenog popisa Living Building Challengea kao okvira.

Umjetnička djela lokalnih umjetnika putem Googleovog programa Artist In Residence dio su dvorišta. Umjetnički rad se odnosi na ekologiju Bay Area i pomaže u pronalaženju puta po zgradi.

 Google Bay View (5) Iwan Baan.jpg Izvor: Iwan Baan

Dizajnirali su zgradu koja se može razvijati kako se mijenja način rada. Uz raspoređenu radnu snagu ured treba stvoriti sklad između onih koji su u uredu i onih koji su izvan ureda. Fleksibilna priroda prostora za fokus i suradnju u Bay Viewu samo je jedan od načina za prilagođavanje tim promjenama. U budućnosti će se nastaviti s uvođenjem novih prostora za poboljšanje hibridnog rada.

Kako bi ispunili svoju obvezu rada na energiji bez ugljika do 2030. dali su prednost obnovljivoj energiji i maksimalno povećali solarni potencijal zgrada. Prva takve vrste solarna koža Bay Viewa i obližnje vjetroelektrane napajat će kampus energijom bez ugljika u 90% vremena.

 Google Bay View (3) Iwan Baan.jpg Izvor: Iwan Baan

Sve potrebe kampusa za nepitkom vodom zadovoljavaju se korištenjem reciklirane vode proizvedene na licu mjesta. Nadzemni ribnjaci prikupljaju kišnicu tijekom cijele godine te uz sustav za pročišćavanje otpadnih voda zgrada služe kao izvori vode za rashladne tornjeve, ispiranje WC-a i navodnjavanje krajolika. Ovo je veliki korak prema ispunjavanju Googleove obveze da do 2030. godine nadoknade 120% vode koju konzumiraju.

Ribnjaci za zadržavanje vode ne samo što prikupljaju vodu za ponovnu upotrebu nego također i pružaju obnovu prirode, zaštitu od porasta razine mora i pristup ljepoti prirodnih močvara. Novi nasadi vrba duž ribnjaka s oborinskom vodom pružaju resurse za divlje životinje.

 Google Bay View (4) Iwan Baan.jpg Izvor: Iwan Baan

Integrirani geotermalni sustav pilota pomoći će u zagrijavanju i hlađenju kampusa. Ogromno polje georazmjene integrirano je u strukturni sustav smanjujući količinu vode koja se obično koristi za hlađenje za 90% - što je jednako gotovo 19 milijuna litara vode.

Bay View je primjer potpuno električnog kampusa i pokazuje što je moguće u regenerativnoj zgradi. Dvije kuhinje koje poslužuju sedam kafića opremljene su električnom opremom a ne plinom, što je predložak za potpuno bezugljične kafiće i kuhinje.

 Google Bay View (2) Iwan Baan.jpg Izvor: Iwan Baan

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI