ZA SAMO 21 SAT Isprintana je prva 3D kuća u Srbiji | SmartlifeHR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

ZA SAMO 21 SAT Isprintana je prva 3D kuća u Srbiji

Autor Smartlife

Jeftinija je od kuće koja se gradi s ciglama

 ProtoDom-3D-stampana-kuca-iz-Srbije-1.jpg Izvor: YOUTUBE @24 VESTI

Kroz ovaj projekt Srbija se upisala na svjetsku kartu 3D građevinskog printanja, rame uz rame s tehnološki najnaprednijim silama.

Prva 3D otisnuta kuća ProtoDom u Istočnoj Europi, koju su napravila dva čovjeka i jedan 3D printer, premijerno je predstavljena u Naučno-tehnološkom parku Čačak. Sve je bilo gotovo za samo 21 sat i 15 minuta.

 ProtoDom-3D-stampana-kuca-iz-Srbije-3.jpg Izvor: YOUTUBE @24 VESTI

Kako su priopćili NTP Čačak i proizvođač 3D otisnute kuće, kompanija Natura Eco, kuća je spremna za život. Napravljena je od betona i pruža apsolutnu sigurnost jer su testiranja obavljena u suradnji s Građevinskim fakultetom Univerziteta u Beogradu - otporna je na vjetrove, potrese i druge nepogode.

Ističe se da je pri izgradnji kuće korištena inovativna tehnologija 3D rintera napravljenih u Srbiji.

“Bitna prednost ovakve tehnologije je i brzina gradnje jer se svi radovi na 3D tiskanoj kući obavljaju simultano - i ugradnja cijevi, instalacije, stolarija tako da nema gubitka vremena. Količina otpada je pri tome jednaka nuli jer se unaprijed zna točna količina materijala, a veća je i sigurnost radnika na gradilištu“, izjavio je generalni direktor Natura Eco kompanije, Nikola Rakić.

“Kompanija Natura Eco predstavlja jedan od najsvjetlijih primjera kako se inovacije svjetskog potencijala mogu razvijati u maloj sredini“, istaknuo je v. d. direktora NTP Čačak Mirko Pešić i ocijenio da su “ovo samo prvi koraci“ te se očekuju još veći rezultati u sljedećim godinama.

Vrijednost tržišta 3D građevinskog printanja do 2027. godine, na svjetskom nivou, procjenjuje se da porasti na “nevjerojatnih 40 milijardi dolara“. Iako cijena printanja 3D kuće nije navedena, proizvođač je otkrio da je ovako izgrađena kuća minimalno 20% povoljnija od tradicionalnih načina gradnje.

Čačak, otkrivanje i predstavljanje prve 3D tiskane kuče ProtoDom u Istočnoj Europi
Izvor: Youtube

Prednosti 3D tiskane kuće u odnosu na one koje su tradicionalno građene su kvaliteta i čvrstoča materijala koji je u odnosu na standardni beton i opeku 3 do 5 puta čvršći. Izgradnjom 3D printanih kuća sigurnost radnika na gradilištu je potpuna što je neizmjerno bitno ako se ima u vidu da je pad sa skele u Srbiji među najčešćim povredama na radu.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI