STRUČNJAK SAVJETUJE Evo kako se ispravno čisti audiofilska oprema | SmartlifeHR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

STRUČNJAK SAVJETUJE Evo kako se ispravno čisti audiofilska oprema

Proljetno čišćenje kuća i stanova sigurno će zahvatiti i skupu audiofilsku opremu. Ali, budite oprezni

 Izvor: Profimedia

Postoji li određena procedura čišćenja audiofilske opreme koje se vlasnici trebaju pridržavati? Koliko se često oprema treba čistiti (svakih mjesec / tri mjeseca /polugodišnje), na što je posebno potrebno paziti…

Ne postoji neka školska procedura niti postoje posebni zahtjevi. Ako su površine koje se čiste dostupne, ne treba uređaje isključivati s napajanja. No, ako je uređaj potrebno odspojiti od drugih uređaja, uvijek je dobra ideja prije odspajanja sve isključiti iz struje.

adult;amp;amplifier;audio;audio system;audiophile;beautiful;black;caucasian;center;couple;digitally;display;enjoying;entertainment;equipment;fidelity;floor;furniture;headphones;hearing;hifi;high;home;interior;listening;love;man;message;modern;music;objects;people;relaxing;room;rubber;screaming;sitting;sound;stereo;stereo system;subwoofer;surround;symmetry;system;tall;theater;together;trusting;woman Izvor: Profimedia

Redoslijed isključivanja je uvijek od zvučnika prema izvorima zvuka. Uključivanje ide obrnuto: strujni filteri, izvori zvuka, eventualni procesori ili pretpojačala i na kraju pojačala, savjetuje vrsni audiofil i audio konzultant Dubravko Novosel iz tvrtke audioNovum. Pasionirani ljubitelj glazbe i slušanja autor je vrlo popularnog priručnika “za audiofile koji slušaju glazbu" audioFiles.

analog;audio;black;blank;brush;cassette;dirty;equipment;gloves;grunge;isolated;label;mix;music;object;obsolete;old;oldfashioned;plastic;procedure;record;recorder;retro;salon;side;song;sound;stereo;style;tape;technology;used;vacuum;vintage;white Izvor: Profimedia

Uređaji se redovno čiste jedino od prašine, a to je gotovo uvijek na razne suhe načine. Koriste se usisavač s mekanom četkicom s dužim dlačicama (oko 2 cm), razne mekane krpice (od mikrovlakana koja ne ostavljaju vlakna) ili mekani kistovi (kozmetički, za nanošenje sjenila, „ukradite“ kod kuće neki koji je dovoljno mekan a još nije korišten ili se ne dajte smesti u biranju najmekanijeg kista u nekoj kozmetičkoj trgovini).

man;hi-fi;stereo;music;cd;home;happy;20s;30s;adult;audio;caucasian;compact;disk;domestic;entertainment;equipment;guy;handsome;head and shoulders;hobbies;indoors;inserting;leisure;lifestyle;looking away;male;mid adult;one person;people;play;player;playing;pushing;relax;side view;smiling;sofa;sound;speakers;technology;young Izvor: Profimedia

U nekim prostorima prašina se nakuplja često, u nekima rijetko. Okidač za čišćenje je osobna tolerancija debljine sloja prašine, no o uređajima koji imaju otvore za ventilaciju ili ventilatore za prisilno hlađenje ipak bi trebalo voditi više brige i pripaziti da se s otvora i s ventilatora prašina redovito odstranjuje. I tu je usisavač s četkicom daleko najbolji, smatra Dubravko te dodaje:

- Rjeđe se čiste i razni konektori kojima su uređaji međusobno povezani. Dobro je najprije usisavačem pokupiti prašinu te zatim sve prebrisati suhom krpicom, a ako je nešto ostalo ili ne ide na suho, koristite neagresivno sredstvo za čišćenje koje odlično hlapi. Jedna stvar se rijetko spominje – često korištene gumene kontaktne površine nožica audio uređaja i furniri nekih polica nisu sretan spoj. Mogu reagirati čak i s nekim plastičnim površinama. S vremenom će guma ostaviti neizbrisiv trag. U tom slučaju razmislite o dodatnim podlošcima koji nemaju gumene kontakte.

Ne zaboravite na priručnik o korištenju

Vjerojatno vas zanima kako se čiste zvučničke kutije, kako se čiste dijelovi od metala, od drveta, od plastike, od stakla… Za početak pogledajte priručnik uređaja koji čistite, možda apsolutno ništa osim suhog brisanja i nije dozvoljeno.

tv cleaning dirty clear rubber dust protective display housework television arm cleaner electricity chemical glove housekeeping household equipment flat tidy room care home washing house chores working hygiene indoors screen hand electronics service domestic televisual appliance adult people furniture man;man in red rubber gloves cleaning tv;tv cleaning dirty clear rubber dust protective display housework television arm cleaner electricity chemical glove housekeeping household equipment flat tidy room care home washing house chores working hygiene indoors screen hand electronics service domestic televisual appliance adult furniture;tv cleaning dirty clear rubber dust protective display housework television arm cleaner electricity chemical glove housekeeping household equipment flat tidy room care home washing house chores working hygiene indoors screen hand electronics service;NOT_EDITORIAL_ONLY Izvor: Profimedia

Kod čišćenja uređaja treba paziti na osjetljive površine i mehanički osjetljive dijelove. Također, treba paziti i da su sredstva za čišćenje čista. Krpica koja nije čista od sitnih tvrdih čestica može oštetiti finu boju, eloksiranu površinu ili napraviti ogrebotine na ekranu. Krpice i kistove također je poželjno očistiti usisavačem, dok im ne dođe vrijeme za pranje ili zamjenu.

Zvučničke kutije, a pogotovo zvučničke jedinice koje su često izložene u prostoru, u pravilu se čiste na suhe načine. Sve konusne jedinice dovoljno su robusne da se mogu čistiti usisavačem s četkicom ili brisati krpicom. Kod brisanja uvijek paziti da nema nikakvog pritiska “prema unutra” već samo postrance.

Za osjetljive visokotonske zvučnike najbolje je izbjegavati usisavač ako niste potpuno sigurni što radite. Pogrešan potez može uništiti visokotonac. Pogotovo neki planarni ili trakasti. Kod većih planarnih zvučnika svakako treba izbjegavati direktan kontakt usisavačem. U prostorima s više prašine puno je bolje držati se preventive i koristiti maske za zvučnike. S osjetljivih dijelova prašinu možete lagano uklanjati kistom, a u blizini kista držati cijev usisavača.

commerce;conditioneer;cook;cost;customer;drawing;electric;electronic;gas;modern;price;printer;set;shopping;speakers;style;supermarket;washer;electron;appliance;home;shop;cart;gift;machine;washing;kitchen;refrigerator;sale;electr;tv;trolley;3d;purchase;isolated;retail;online;buying;television;store;background;house;white;commercial;freezer;concept;consumerism;technology;storage;logistics;cooker internet;household;consumption;market;buy;NOT_EDITORIAL_ONLY;alamyunknown Izvor: Profimedia

Koja se sredstva pri čišćenju nikako ne bi smjela koristiti?

- Moramo li koristiti neku otopinu, prvi izbor su sredstva za čišćenje računalnih monitora. U pravilu su dovoljno neagresivna te nemaju nikakav loš efekt na niti jednu moguću vrstu površine, a ona najkvalitetnija hlape bez ikakvih tragova. Ponekad čišćenje treba ponoviti više puta. Koristite ih uz razne jednokratne netkane krpice ili krpice od mikrovlakana, upozorava Dubravko.

adult;antibacterial;audio;bacteria;bottle;clean;cleaner;cleaning;cleanliness;cleanser;cloth;contamination;detergent;disinfect;disinfectant;disinfection;domestic;dusty;equipment;furniture;gloves;hand;holding;hygiene;man;people;person;prevention;product;protection;rag;rubber;safety;sanitize;service;spray;store;surface;surfaces;table;video;viruses;washing;wipe;wiping;work Izvor: Profimedia

Zahvalna su i obična sredstva za pranje prozora. Izbjegavajte ih za finu elektroniku, ekrane i neke furnire, no s njima se odlično čiste razne metalne površine, dobro zaštićeni furniri, lakovi, staklo, umjetni furniri i stakleni zasloni.

Apsolutno nikad ne koristite razrjeđivače, kiseline ili lužine, jake alkohole, deterdžente, pogotovo s abrazivnim sastojcima.

Čišćenje je gotovo, kad se uređaji mogu uključiti? Skoro sve se može koristiti odmah. Ako se kontakti brišu nekim sredstvom za čišćenje kontakata, pričekati koju minutu dok sredstvo ishlapi.

Najbolja pozicija za hi-fi sustav

Proljetno čišćenje prilika je i za razmisliti o poziciji vašeg hi-fi sustava unutar prostora u kojem slušate glazbu.

accessories;apartment;bright;column speakers;comfort;concrete;contemporary;cozy;decoration;design;details;eco;ecological;estate;fashionable;fire;fireplace;flat;functional;furniture;home;home theatre;house;indoors;inspiration;interior;light;living room;luxurious;luxury;mansion;minimalism;modern;monochromatic;natural;nature;new;residential;room;rug;space;style;stylish;television;trendy;tv;villa;wall;window Izvor: Profimedia

Izbjegavajte pozicije na koje direktno pada sunce. Pogotovo su na sunce osjetljivi prirodni materijali, ali i neki polimeri. S vremenom će doći do promjene nijanse u boji ili čak promjene teksture površine kod nekih polimera. Također, uređaje treba odmaknuti od izvora topline, a udaljenost ovisi o temperaturi grijalice. U svakom slučaju, izvor topline ne smije povećati temperaturu uređaju te temperatura ugašenog uređaja treba biti ista kao i sobna.

I za kraj, još jedna bitna stvar koju Dubravko ističe, naročito u vremenu pandemije koronavirusa: pri provjetravanju prostorije pripazite na preniske vanjske temperature jer tehnika ne voli da je zimi naglo (o)hladite s +20 na -10 stupnjeva Celzijusa. Tehnici niska temperatura ne smeta, no nagli prijelazi nikad nisu dobri. Ako uređaj previše ohladite, a sobna temperatura se ubrzo vrati na normalu, na uređaju bi moglo doći i do kondenzacije vlage. U tom ga slučaju ne koristite sve dok se ponovo ne zagrije na sobnu temperaturu.

high end;component;audio;stereo;system;turntable;amplifier;hi fi;show room;music;plate;processor;preamplifier;speaker;monitor;loudspeaker;play;playing;show;exhibition;stand;booth;expo;equipment;module;home theatre;home cinema;acoustics;sound;company;brand;demo;demonstration;stone;marble;alamyunknown;NOT_EDITORIAL_ONLY Izvor: Profimedia

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Najnovije

Mobilnost