Apple zloupotrebljava NFC tehnologiju prilikom plaćanja | SmartlifeHR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

Apple zloupotrebljava NFC tehnologiju prilikom plaćanja

Autor Igor Martić

Europska komisija smatra da je Apple zlorabio svoj položaj

 Mobilno placanje NFC.jpg Izvor: Cottonbro, Pexels

S Appleovim iPhone telefonima duži niz godina moguće je beskontaktno plaćanje zahvaljujući ugrađenom NFC čipu koji na maloj udaljenosti omogućuje funkcionalnost telefona kao kad se koristimo klasičnom beskontaktnom karticom za plaćanje.

Europskoj komisiji (EK) ne sviđa se način kako to Apple radi. Optužili su ih da zlorabe svoj položaj kako bi ograničili suparničke mobilne novčanike na iOS uređajima. To je jedna od posljednjih u nizu pritužbi koje je komisija pokrenule protiv proizvođača iPhonea.

U priopćenju Europska komisija iznosi svoj preliminarni stav da dobavljač ograničava pristup NFC ulazu na svojim uređajima za programere aplikacija za novčanik trećih strana, u korist usluge Apple Pay. Ako se utvrdi da je to točno proizvođač iPhonea prekršio bi pravila tržišnog natjecanja Europske unije. Komisija je jučer (2. svibnja 2022.) poslala izjavu o prigovorima Appleu.

 Apple pay (2).jpg Izvor: Apple

To je tek formalni korak u istragama o fer natjecanju, pri čemu je optuženima omogućen pristup spisima o predmetu i mogućnost da odgovore na postavljena pitanja. Apple će također moći zatražiti saslušanje kod EK zajedno s relevantnim nacionalnim tijelima za tržišno natjecanje.

Margrethe Vestager iz EK-a rekla je da je europsko tijelo "zabrinuto jer je Apple možda nezakonito narušio konkurenciju na tržištu mobilnih novčanika.

Trenutna pritužba odnosi se isključivo na pristup NFC-u od strane programera novčanika trećih strana, a ne na druga pitanja povezana s pokretanjem dubinske istrage o Appleovoj upotrebi proizvoda iz 2020. godine.

 Apple pay.jpg Izvor: Apple

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI