STUDIJA EUIPO-A I OECD-A: Opasni krivotvoreni proizvodi su među nama | SmartlifeHR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

STUDIJA EUIPO-A I OECD-A: Opasni krivotvoreni proizvodi su među nama

Autor Krunoslav Ćosić

Ovo su opasne krivotvorine koje se najčešće pojavljuju u distribuciji na tržištu Europske unije

 Naocale krivotvorene.jpg Izvor: Philippe TURPIN  / Photononstop / Profimedia

Danas gotovo da i nema grane industrije koja nije pogođena problemom krivotvorenja, a svi su krivotvoreni proizvodi u načelu rizični jer mogu predstavljati određenu opasnost za njihove korisnike. Posebno je putem interneta opasna kupnja lijekova i medicinskih proizvoda.

I dok su legitimni proizvođači dužni poštovati propisane uvjete proizvodnje i stavljanja proizvoda na tržište kako njihovi proizvodi ne bi nanijeli nikakvu štetu krajnjim korisnicima, proizvođači krivotvorenih proizvoda ne poštuju propise ni standarde u proizvodnji i stoga kupnjom takvih proizvoda potrošač može izložiti sebe i svoje bližnje riziku za zdravlje i sigurnost.

 Lijek krivotvoren.jpg Izvor: Peter Hermes Furian / Alamy / Alamy / Profimedia

„Dangerous fakes. Trade in Counterfeit Goods that Pose Health, Safety and Environmental Risks” naziv je studije koja se bavi opasnim krivotvorenim proizvodima, a objavili su je Europska promatračnica za povrede prava intelektualnog vlasništva koja djeluje pri Uredu Europske unije za intelektualno vlasništvo (EUIPO), u suradnji s Organizacijom za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD).

Studija je utemeljena na analizama podataka koje su u svom radu prikupila carinska tijela i druga tijela nadležna za provedbu prava intelektualnog vlasništva te prikupljanju podataka od stručnjaka koji rade u ovom području. U studiji se kvantitativno ocjenjuju opseg i trendovi trgovine krivotvorenim proizvodima koji predstavljaju prijetnju zdravlju i sigurnosti građana te okolišu.

Rezervni dijelovi za vozila, optički i medicinski uređaji, farmaceutski proizvodi i odjeća su opasne krivotvorine koje se najčešće pojavljuju u distribuciji na tržištu. Kina i Hong Kong (Kina) i nadalje su najveći izvoznici krivotvorenih proizvoda te čine čak tri četvrtine od ukupno oduzetih proizvoda u postupcima nadležnih tijela usmjerenih na zaštitu intelektualnog vlasništva.

 Tenisice krivotvorene.jpg Izvor: Erich Haefele / Alamy / Alamy / Profimedia

Poštanske pošiljke odnosno proizvodi naručeni putem e-trgovine najčešći su način na koji krivotvoreni proizvodi dolaze do naručitelja odnosno potrošača. Istovremeno je, zbog iznimno velikog broja pošiljaka proizvoda naručenih putem internetskih servisa, otežana mogućnost nadležnih tijela da otkriju i u propisanoj proceduri zaustave sve ovakve proizvode kako oni ne bi došli do potrošača.

60% proizvoda procijenjenih kao opasne krivotvorine oduzeto je upravo u okviru kontrole i nadzora malih poštanskih pošiljaka namijenjenih tržištu Europske unije. Među opasnim krivotvorinama naručenim putem interneta najviše je bilo kozmetičkih proizvoda, zatim odjeće, igračaka i rezervnih dijelova za automobile, a najveći dio tih proizvoda (75%) otpremljen je prema naručiteljima iz Kine.

Prehrambeni proizvodi, farmaceutski te kozmetički proizvodi (primjerice, parfemi) najčešće su vrste proizvoda koje su bile predmetom opoziva s tržišta i upozoravanja potrošača na njihovu potencijalnu opasnost (engl. safety alerts and recalls).

 Parfemi krivotvoreni.jpg Izvor: Ufuk Uyanik / Alamy / Alamy / Profimedia

U opasne proizvode spadaju i rezervni dijelovi za vozila, igračke za djecu i odjevni predmeti koji mogu sadržavati opasne boje, kemikalije ili dijelove koji se lako odvajaju te su time potencijalno opasni za djecu. U skupinu opasnih krivotvorina svakako treba dodati i krivotvorene pesticide i druge kemikalije koje mogu također predstavljati značajnu opasnost za potrošače, ali i za okoliš, usjeve, vodna dobra i dr.

Tijekom pandemije bolesti COVID-19 povećan je promet krivotvorenim lijekovima i zaštitnom medicinskom opremom, opremom za testiranje, ali i drugim proizvodima koji također mogu predstavljati opasnost za život i zdravlje ljudi kao što su različiti proizvodi široke potrošnje ili rezervni dijelovi.

 Telefoni krivotvoreni.jpg Izvor: Alain LE BOT / Photononstop / Profimedia

 Trobice krivotvorene.jpg Izvor: Roussel Photography / Alamy / Alamy / Profimedia

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI