NARUČILI STE KRIVOTVORENI PROIZVOD: Platit ćete dodatne troškove uništenja | SmartlifeHR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

CARINSKA UPRAVA

NARUČILI STE KRIVOTVORENI PROIZVOD: Platit ćete dodatne troškove uništenja

Autor Krunoslav Ćosić
Autor Krunoslav Ćosić

Krivotvoreni proizvodi u poštanskom prometu nisu nepoznanica Carinskoj upravi, a da vi toga niste niti svjesni prilikom online kupnje

Izvor: Shutterstock

Kad želite kupiti proizvod renomirane marke savjetujemo vam kupnju s njihovih službenih stranica kako bi izbjegli kupovinu krivotvorene robe što u konačnici rezultira plaćanjem dodatnih troškova uništenja iste od strane Carinske uprave kao i troškove odvjetnika koji zastupa tvrtku određene robne marke.

Carinska uprava pazi na prava intelektualnog vlasništva prilikom postupka carinjenja, nakon što robu izvan Europske unije naručite na daljinu. Zaštita prava intelektualnog vlasništva provodi se za robne marke, modele, patente, autorska i druga prava za koje je u Republici Hrvatskoj ili u drugoj državi članici Europske unije podnesen zahtjev za zaštitu prava intelektualnog vlasništva.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Posumnja li djelatnik Carinske uprave na originalnost robe koju uvozite u Republiku Hrvatsku, privremeno će ju zadržati. Zatim se o tome obavještava primatelja robe i vlasnika prava intelektualnog vlasništva. Utvrdi li se u daljnjem postupanju da je došlo do povrede prava, provodi se oduzimanje i uništenje takve krivotvorene robe.

country,shop,buy,destination,tourism,turkiye,recreational,choosi Izvor: Shutterstock

Stoga, ne zaboravite provjeriti trgovce prije kupnje. U slučaju domaćih trgovaca pogledajte internetske stranice Sudskog registra Trgovačkog suda u Zagrebu / Obrtnog registra na stranici Ministarstva poduzetništva i obrta.

Provjerite da li je trgovac registriran za obavljanje djelatnosti trgovine na malo putem pošte ili interneta odnosno za obavljanje usluga informacijskog društva (NKD – glava 63), u slučaju obrta – je li registrirao svoju djelatnost sukladno NKD-u (šifra 47.91, djelatnosti glave 63.).

Na internetskim stranicama Hrvatske gospodarske komore može se provjeriti poslovni subjekt/trgovac kroz Registar poslovnih subjekata. Na internetskim stranicama Financijske agencije (FINA-e) mogu se pronaći podaci o računima poslovnih subjekata, pretražujući jedinstveni registar računa poslovnih subjekata.

Kupujete li od inozemnih trgovaca savjetujemo vam da provjerite iskustva ostalih potrošača na forumima i društvenim mrežama. Ova prava imate samo kada kupujete od internetskih trgovaca sa sjedištem u EU. Internetske adrese koje završavaju s “.eu”, “.hr” ili “.co.uk” ne znače nužno da je to slučaj.

Najnovije

Mobilnost