KOLIKA SU DAVANJA ZA ONLINE KUPNJU: Do kojeg iznosa se ne plaća carina i PDV | SmartlifeHR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

POREZ I PDV

KOLIKA SU DAVANJA ZA ONLINE KUPNJU: Do kojeg iznosa se ne plaća carina i PDV

Autor Krunoslav Ćosić
Autor Krunoslav Ćosić

Naručite li izvan Europske unije robu vrijednosti do 22 eura, još neko vrijeme se neće plaćati carina i porez na dodanu vrijednost

Izvor: Profimedia

Za pošiljke naručene putem interneta vrijednosti do 22 EUR-a u kunskoj protuvrijednosti, kao i nekomercijalne pošiljke do 45 EUR-a u kunskoj protuvrijednosti (koje fizička osoba šalje fizičkoj osobi) oslobođene su plaćanja carina i poreza na dodanu vrijednost.

Nadalje, pošiljke vrijednosti do 150 EUR-a u kunskoj protuvrijednosti po pošiljci, osim alkoholnih proizvoda, parfema i toaletnih voda, duhana i duhanskih proizvoda, uvoze se oslobođene od plaćanja uvoznih carina. No, na sve takve pošiljke čija je vrijednost veća od 22 EUR-a u kunskoj protuvrijednosti obračunava se porez na dodanu vrijednost. Za pošiljke iznad 150 EUR-a u kunskoj protuvrijednosti plaća se carina i PDV.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Što ako je roba vrijednosti veće od 160 kuna? Plaća li se porez na dodanu vrijednost na razliku od 160 kn do 150 EUR-a ili na cjelokupnu vrijednost pošiljke?

Ako je roba kupljena putem interneta kunske vrijednosti npr. 250,00 kn, bit će oslobođena carine (jer je vrijednost pošiljke manja od 150 EUR-a u kunskoj protuvrijednosti), ali će se na cjelokupan iznos od 250,00 kn trebati platiti porez na dodanu vrijednost (jer je vrijednost pošiljke veća od 160 kn).

PROTEST;LUCHTHAVEN;AEROPORT;STIPTHEIDACTIES;DOUANE;EDITORIAL_ONLY;alamyunknown Izvor: Profimedia

Ali, od 1. srpnja 2021. godine na sve komercijalne pošiljke iz trećih zemalja bez obzira na vrijednost plaćat će se porez na dodanu vrijednost. Dakle, sve prethodno što je napisano primjenjivat će se do 30. lipnja 2021. godine.

Izuzetak su nekomercijalne pošiljke do 45 eura u kunskoj protuvrijednosti 330,00 kuna koje fizička osoba šalje fizičkoj osobi besplatno (bez plaćanja protuvrijednosti), a koje su oslobođene plaćanja carina i PDV-a. Navedeno oslobođenje za nekomercijalne pošiljke do 45 eura je ograničeno, po pošiljci, na količine, za sljedeće vrste roba:

Duhanski proizvodi:

• 40 cigareta
• 20 cigarilosa (cigare čija je maksimalna težina tri grama svaka)
• 10 cigara
• 50 grama duhana za pušenje ili
• proporcionalna kombinacija ovih različitih proizvoda.

Alkoholi i alkoholna pića:

• destilirana pića i alkoholi s volumnim udjelom alkohola većim od 22 posto vol.; nedenaturirani etilni alkohol s volumnim udjelom alkohola od 80 posto vol. ili većim: jedna litra
• destilirana pića i alkoholi te aperitivi s vinskom ili alkoholnom bazom, tafija, sake ili slična pića s volumnim udjelom alkohola od najviše 22 posto; pjenušava vina, desertna vina; jedna litra ili proporcionalna kombinacija ovih različitih proizvoda
• mirna vina: dvije litre.

Parfemi:

• 50 mililitara parfema
• 250 mililitara toaletne vode.

Ne zaboravite da se od 1. siječnja 2021. godine obračunavaju davanja i na pošiljke koje se naruče iz Velike Britanije.

Najnovije

Mobilnost