IMPERIJALNI I METRIČKI SUSTAV MJERENJA Znate li što su unca, stopa, Fahrenheit? | SmartlifeHR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

IMPERIJALNI I METRIČKI SUSTAV MJERENJA Znate li što su unca, stopa, Fahrenheit?

Kad kupujemo uređaj preko interneta vrlo često je neka od mjernih jedinica napisana u sustavu koji nam nije jasan na prvi pogled

 Izvor: Profimedia

Dužina kabela punjača za mobitel je 3 Ft. Kupujete li kabel u online trgovinama, nije rijetkost da vam se upravo takvo nešto ponudi. U jednoj trgovini pronašli smo dužine od 3 Ft, 6 Ft i 10 Ft. Drugim riječima, radi se o stopama, a konkretno prevedeno na metrički sustav dužine su 91 cm, 1,82 m i 3,04 metara. Jedna stopa je 30,488 centimetara.

 Izvor: eBay

32;40;50;70;arrow;aspect;blank;computer;definition;device;diagonal;digital;display;electronic;equipment;flat;guide;hd;high;icon;inches;isolated;lcd;led;measure;monitor;multimedia;plasma;quality;ratio;resolution;screen;set;sign;size;smart;smart tv;standard;symbol;technology;television;tv;tv screen;video;watch;web;web tv;wide;widescreen Izvor: Profimedia

Na neke od mjera, poput inča, i sami smo se već navikli pa ako nam netko kaže da je dijagonala monitora 32 inča, znamo da se radi o 82 centimetra (točnije, 81,28 cm). Ali, kaže li nam netko da je dijagonala ekrana pametnog telefona 15,7 centimetara, nemamo pojma koliko je to. Radi se o 6,2 inča, danas uobičajenoj dijagonali ekrana pametnih telefona.

Trebate li kupiti izdržljivi mobitel otporan na temperaturu, u specifikacijama može pisati Fahrenheit. Recimo, Cat B40 podnosi temperature od -13°F do 131°F. Iskreno, ništa nam nije jasno. Ali, ako piše -25°C to 55°C, odmah znamo o čemu je riječ.

canada;color image;convertion;french canada;french language;french text;french word;graphic;green;guide sign;imperial system;information;information sign;isolated on white;kilometers;kilometers per hour;kmh;maximum;metric system;mile;miles;mph;mutcd;no people;north america;number 100;number 60;quadratic;quebec;reflection;road sign;sign;signage;speed;speed limit;square;symbol;text;textured;traffic;turquoise;unit of measurement;white Izvor: Profimedia

Rimac Nevera od 0 do 60 mph ubrzava za 1,85 sekundi. Većina medija u Hrvatskoj, prilikom predstavljanja novog hyper električnog automobila vrijednosti 2 milijuna eura, napisala je da se radi o ubrzanju do 100 km/h, pretpostavljajući da to toliko iznosi jer se ubrzanje piše u tom formatu. Ali, 96 milja na sat je 96,56 kilometara na sat. Kad bi pisalo 62 mph, to bi otprilike bilo 100 km/h (točno je 99,78 km/h).

white;speedometer;miles;gauge;pointer;speed limit;instrument board;dash;fascia;dashboard;40;speed;kilometer;limit;dynamic;pace;power;motor power;motor race;analogue;analogous;control;needle;indication;speed indicator;engine;scale;rapid;control panel;instrument panel;car;automobile;mobility;vehicle;instruments;traffic;display;driver;motorist;check;monitoring;automotive;mph;kmh;km/h;forty;alamyunknown;NOT_EDITORIAL_ONLY Izvor: Profimedia

Za neki uređaj može pisati da mu je masa 10 unca. Hm, koliko je to uopće, pitate se?! To je 283 grama. Postoje i razne druge mjerne jedinice koje se koriste u svijetu – palac, yard, nautička milja itd.

Ipak, samo tri zemlje u svijetu (službeno) još uvijek koriste carski (imperijalni) sustav odnosno Imperial System. To su SAD, Liberija i Mjanmar, a mjere se koriste za udaljenost, težinu (masu), visinu ili površinu. Osim u metričkom sustavu, ove jedinice nisu lako djeljive na stotine ili tisuće pa se stoga smatra da su neke inferiornije od onih u metričkom sustavu.

 Izvor: Statista

U SAD-u se prilikom točenja goriva na benzinskoj koristi galon, udaljenost je u miljama. Dakle, Amerikanci i dalje koriste imperijalni sustav, iako su prihvatili neke nove metričke mjere poput megabajta i megapiksela. Isto tako, svugdje na svijetu trkači trče do 100 metara. Živimo u kaosu, reklo bi se.

Za razliku od SAD-a, koji se ne namjerava prebaciti na metrički mjerni sustav, Liberija i Mjanmar već sada koriste oba sustava, a u budućnosti se planiraju prebaciti na metrički sustav.

chart;calculator;conversion;converter;equivalent;document;graphic;information;measurement;unit;banner;design;food;imperial;infographic;informative;metric;numbers;print;recipe;sheet;sign;soft;symbol;table;text;tool;vector;volume;weight;speed;educative;length;distance;quantity;unit of measurement;dimension;mass;learning;math Vector Vectors;NOT_EDITORIAL_ONLY Izvor: Profimedia

Idemo sada u Veliku Britaniju. Ova je zemlja (sad izvan EU-a) rodno mjesto imperijalnog sustava, ali koristi oba sustava. Iako je metrička mjerna vrijednost djelomično usvojena, oni i dalje koriste milje.

Kad naručuju pivo, onda traže pintu piva (jedna pinta je 0,568 litre), a za potrošnju automobila kažu miles per galon (koliko se milja može prijeći s jednim galonom goriva). Mi pak govorimo obrnuto – koliko smo litara goriva potrošili na 100 kilometara. Iako bi logičnije i korisnije bilo da kažemo koliko kilometara možemo prijeći s jednom litrom goriva. Jedan galon goriva u SAD-u je oko 3,78 litara dok je u Velikoj Britaniji to 4,54 litre. Spomenimo i jedinicu za masu pound; jedan pounds je 0,45 kilograma.

U Hong Kongu se pak koriste tri sustava: kineski sustav, britanski i metrički sustav. Od 1976. godine počelo se s prebacivanjem u metrički sustav.

Zamislite da trebate napraviti kolač, a sve mjerne jedinice u receptu su u imperijalnim jedinicama. Ne biste znali koliko staviti mlijeka, koliko šećera, koliko maslaca te na kojoj temperaturi bi se sve to trebalo ispeći.

 Izvor: Google

Ipak, na neke smo mjere ipak naviknuti – kad kupujete traperice sigurno ćete koristiti inče što se tiče mjera za struk, kao i za dužinu hlača. Kod nas se i promjer cijevi kao i promjer naplataka automobila izgovara u inčima. Ali, ako nas netko pita hoće li nam biti dovoljna pizza promjera 12 inča, vjerojatno nećemo znati koliko je to u stvarnosti te ćemo možda ostati gladni (30,48 centimetara).

Naravno, uz pametni telefon nećemo ostati gladni, bilo da odabiremo pizzu, kupujemo kabel za mobitel ili naručujemo pivo u nekoj londonskoj pivnici. Unatrag tri desetljeća mobiteli imaju pretvarače mjernih jedinica. Čak i oni „starinski“ s tipkama su to imali. Uz kalkulator i alarm to je zasigurno najčešća funkcija prvih, naprednijih mobitela.

Danas je dovoljno u trgovinu aplikacijama na telefonu upisati „converter units“ i dobit ćete jako puno različitih aplikacija koje su sposobne pretvoriti različite jedinice. Ali, ako ne želite puniti memoriju telefona s još jednom aplikacijom, u internetski (Google) pretraživač mobitela ili računala samo upišite ono što trebate i odmah ćete dobiti izračun. Nećete morati niti otvoriti web stranicu; Google će vam to odmah izračunati. Pa čak i ako trebate provjeriti koliko je 36 eura u kunama.

 Izvor: Google

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Najnovije

Mobilnost