NESTAŠICA ČIPOVA NA TRŽIŠTU Promijenila se slika u svijetu | SmartlifeHR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

NESTAŠICA ČIPOVA NA TRŽIŠTU Promijenila se slika u svijetu

Čipove svi trebaju – proizvođači pametnih telefona, računala, tableta, automobila, hladnjaka…

Čipset (1) Izvor: Bogdan Steblyanko / Stock Budget / Profimedia

Poluvodiči su se vratili u međunarodni fokus nakon što su nestašice, pogoršane pandemijom COVID-19, osvijetlile ključnu ulogu koju računalni čipovi igraju u mnogim velikim industrijama, na primjer u proizvodnji automobila, pametnih telefona, raznih kućanskih uređaja...

Japanska vlada pod vodstvom Yoshihide Suge objavila je kako nastoji ojačati zaostalu industriju poluvodiča u zemlji. U prvom koraku, proizvodnja čipova podignuta je na nacionalni prioritet sličan proizvodnji hrane ili energije, izvještava Bloomberg.

Podaci Boston Consulting Groupa i Udruženja industrije poluvodiča pokazuju koliko se proizvodnja čipova odmaknula od svojih tradicionalnih uporišta - među njima i Japana - u posljednjim desetljećima.

assemble;assembly;automated;automatic;board;chip;chipset;circuit;component;computer;concept;connection;construction;cpu;design;digital;during;electronic;equipment;factory;grey;industrial;industry;installing;machine;machinery;maintenance;manufactory;manufacturing;mechanical;object;pc;pcb;pick and place;plant;printed;process;production;robotic;semiconductor;smart;smd;tech;technician;technology;tool;trade show;work Izvor: Aleksey Popov / Stock Budget / Profimedia

Godine 1990. Japan, Europa i SAD dominirali su proizvodnjom poluvodiča, ali s ulaskom Južne Koreje, Tajvana i na kraju Kine, tri početne proizvodne lokacije smanjene su na kombinirani tržišni udio od samo 35 posto u 2020. Pad bi se mogao i nastaviti, sve do 2030.

Prema izvješću Bloomberga, Japan još uvijek održava neka područja (robotika i superračunala), no druge zemlje su preuzele vodeću ulogu u različitim područjima dok se Japan trudio pratiti inovacije u višestrukom području poluvodičkih proizvoda.

assembly;automated;automatic;automotive;blue;board;chip;chipset;circuit;component;computer;concept;conceptual;device;digital;during;electric;electricity;electronic;factory;future;high;industrial;industry;laboratory;light;machine;machinery;maintenance;manufactory;manufacturing;metal;motherboard;part;pc;pcb;pick and place;printed;process;processor;production;red;robot;robotic;smart;smd;technician;technology;work Izvor: Aleksey Popov / Stock Budget / Profimedia

Japanski proizvodi i dalje zadovoljavaju specijalističke i visokokvalitetne potrebe, ali jeftiniji i sveprisutniji poluvodiči sada se proizvodi drugdje jer Japan nije uspio pratiti rastuću potražnju. Dok se SAD i europske zemlje na sličan način drže stručnosti u određenim područjima, proizvodna moć novijih azijskih igrača predstavlja identične izazove kao što ih ima Japan.

U periodu od 1990. godine pa do projekcija u razdoblju do 2030. godine primjetno je kako je SAD, uz Europu, vladao u periodu od 1990. do 2000. godine. Od tada opada udio u svjetskom tržištu proizvođača čipova. Japan drži manje-više konstantan udio, Južna Koreja povećava udio, Tajvan je konstantan, ali Kina ima veliki rast.

 Izvor: Statista

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Najnovije

Mobilnost