DESETLJEĆE BEZ STEVEA JOBSA Kako Apple posluje pod Timom Cookom | SmartlifeHR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

DESETLJEĆE BEZ STEVEA JOBSA Kako Apple posluje pod Timom Cookom

Krajem kolovoza 2011. godine Jobs je najavio svoju ostavku

Tim Cook (2) Izvor: Shutterstock

“Uvijek sam govorio da ću, ako ikada dođe dan kada više ne budem mogao ispunjavati svoje dužnosti i očekivanja kao izvršni direktor Applea, prvo vas obavijestiti. Nažalost, došao je taj dan.”

Tim je riječima kultni suosnivač Applea Steve Jobs najavio ostavku na mjesto predsjednika uprave tvrtke prije deset godina. Jobs, koji se godinama borio s rakom gušterače, nakratko je preuzeo ulogu predsjednika Uprave prije nego što je podlegao bolesti 5. listopada 2011.

Steve Jobs
Steve Jobs
Izvor: Shutterstock

U pismu s ostavkom Jobs je preporučio Tima Cooka kao svojeg nasljednika te je izrazio uvjerenje da su "najsvjetliji i najinovativniji dani Applea pred njim". U to vrijeme te riječi nisu dijelili mnogi Appleovi entuzijasti i poštovatelji Jobsovog životnog djela. Jasno je zbog čega – Steve Jobs je imao nevjerojatnu karizmu.

Dok je Tim Cook u to vrijeme bio cijenjen kao efikasan stručnjak za opskrbni lanac, mnogi su promatrači mislili da mu nedostaje vizija i karizma kako bi krenuo stopama svog prethodnika.

Tijekom deset godina Cookovog mandata na čelu Applea mora se zaključiti da je Jobs barem djelomično bio u pravu. Iako se još uvijek ne zna je li proteklo desetljeće bilo najinovativnije u povijesti Applea, zasigurno je bilo najsvjetlije u smislu rasta i izvedbe.

Tim Cook
Tim Cook
Izvor: Shutterstock

Kao što prikazuje grafikon, Appleovi prihodi i dobit više su se nego utrostručili između 2011. i 2021. budući da je tvrtka stalno širila ekosustav uređaja i usluga oko svog vodećeg proizvoda, iPhonea. Posljedica toga je da je Appleova tržišna kapitalizacija porasla s 348 milijardi dolara, koliko je iznosila na dan ostavke Stevea Jobsa, na gotovo 2,5 bilijuna dolara 10 godina kasnije (to jest danas).

Apple iPhone 12
Apple iPhone 12
Izvor: Vladyslav Yushynov / Alamy / Alamy / Profimedia

Od ukupne prodaje (tijekom 12 mjeseci) Apple je prije deset godina uprihodio 100 milijardi dolara. Od toga su oko 44 milijarde USD stigle od prodaje iPhone telefona, a oko 55 milijardi od drugih proizvoda i usluga.

Unatrag 12 mjeseci, od 347 milijardi USD prihoda iPhone je sudjelovao sa 179 milijardi dolara, a ostali Appleovi proizvodi i usluge su ostvarili prihode od 167 milijardi dolara. Dakle, iPhone je sada glavni agregator prihoda, pokazuju podaci koje je objavio Apple, a prenosi Statista.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Najnovije

Mobilnost