PAD PRODAJE PAMETNIH TELEFONA Hoće li se ponoviti 2016. godina? | SmartlifeHR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

PAD PRODAJE PAMETNIH TELEFONA Hoće li se ponoviti 2016. godina?

Autor Krunoslav Ćosić

Iako mnogi eru pametnih telefona doživljavaju od dolaska prvog Apple iPhone 2G modela u 2007. godini, sve je počelo daleko ranije

 Pametni telefoni (2) Izvor: - / Wavebreak / Profimedia

Prije 25 godina, u ljeto 1996. godine, Nokia je predstavila prvi Communicator. Bio je to uređaj koji je spojio računala i mobitele. Sposoban za slanje i primanje e-pošte i pristup internetu putem svog GSM modema od 9,6 kbit/s, Communicator je bio daleko ispred svog vremena.

 Nokia Communicator 9000
Nokia Communicator 9000
Izvor: Chris Willson / Alamy / Alamy / Profimedia

I premda ga tada nitko nije tako zvao, to je zapravo bio jedan od prvih pametnih telefona na tržištu. Trebalo je otprilike još jedno desetljeće i genijalan potez Stevea Jobsa s kojim je pokrenuo tržište pametnih telefona.

To je doista uzelo maha nakon objavljivanja prvog iPhonea 2007. godine, koji je zvonio u eri modernih pametnih telefona sa zaslonom na dodir. Ipak, nekoliko godina ranije IBM je predstavio model Simon – bio je to zaista prvi pametni telefon.

Dakle, mnogi eru pametnih telefona doživljavaju od dolaska prvog Apple iPhone 2G modela u 2007. godini, kad je Steve Jobs predstavio sučelje koje se koristilo samo s prstima, bez fizičkih tipki i bez stylus olovki.

 Apple iPhone 2G
Apple iPhone 2G
Izvor: Shutterstock

14 godina od Stevea Jobsa i njegovog iPhonea procvat pametnih telefona malo je utihnuo jer su zasićenost tržišta i nedostatak pravih inovacija doveli do pada prodaje u posljednjih nekoliko godina. Kako izgleda prodaja pametnih telefona od 2008. godine?

I dok se tržište u četvrtom tromjesečju 2020. ipak vratilo pozitivnom rastu i taj zamah prenijelo kroz prvu polovicu 2021., ostaje sumnja hoće li se isporuke pametnih telefona ikada vratiti na razinu dosegnutu 2016.

 Pametni telefoni (1) Izvor: Photology1971 / Alamy / Alamy / Profimedia

Tada su Apple, Samsung i slični isporučili gotovo milijardu i pol smartphoneova (točnije, 1.473 milijuna uređaja), označavajući dotadašnji vrhunac industrije. Do 2020. godine isporuke su pale na 1.292 milijuna jedinica, što je najniži broj od 2013. godine.

Iako neki stručnjaci misle da je „vrhunski pametni telefon“ već iza nas, grupa za istraživanje tržišta IDC smatra kako ostaje nada da će se industrija vratiti na prethodne visine, pa čak i nadmašiti ih, prenosi Statista.

U svojoj posljednjoj industrijskoj prognozi IDC očekuje veliki poticaj od 5G tranzicije u 2021. i niske jednoznamenkaste stope rasta do 2025., kada se očekuje da će globalne isporuke prijeći 1.500 milijuna jedinica.

 Isporuke pametnih telefona u svijetu 2008-2020 Izvor: Statista

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI