MOBILNI NOVAC Umjesto kreditnih ili debitnih kartica | SmartlifeHR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

MOBILNI NOVAC Umjesto kreditnih ili debitnih kartica

Autor Krunoslav Ćosić

Mobilno plaćanje izuzetno je praktično jer stanovnicima ruralnim područja omogućuje plaćanje svega

 Plaćanje mobitelom (4) Izvor: Uladzislau Salikau / Panthermedia / Profimedia

Umjesto korištenja kreditnih ili debitnih kartica, čekova ili gotovine odnosno poslovnica banaka koje su udaljene kilometrima i kilometrima, u pojedinim dijelovima svijeta sve se obavlja putem pametnog telefona.

Mobile money nije samo odlika naprednih zemalja – koristi se u mnogim područjima u kojima je infrastruktura poprilično zaostala. U pomoć uskače pametni telefon koji podržava plaćanje jednostavnim naslanjanjem na terminal za plaćanje.

 Plaćanje mobitelom (3) Izvor: Cristian Storto / Alamy / Alamy / Profimedia

Dakle, ova vrsta plaćanja posebno je rasprostranjena u takozvanim područjima s nedovoljnim brojem banaka, poput većine područja u Africi te u velikim dijelovima Azije. Mobilno plaćanje izuzetno je praktično jer stanovnicima ruralnim područja omogućuje plaćanje svega, od računa za električnu energiju do svakodnevne kupovine kućnih potrepština.

Koliko se takva vrsta plaćanja koristi u Europi, koliki je broj registriranih a koliko je aktivnih korisnika u svijetu?

Očekivanja rasta ovog tržišta privukla su, između ostalih, javno i privatno financiranje organizacija poput Zaklade Bill & Melinda Gates i Mercy Corps.

Prikupljanjem 200 milijuna američkih dolara u krugu Serije A, startup fintech Wave iz Senegala postao je četvrti jednorog na afričkom kontinentu. Sada je procijenjen na 1,7 milijardi američkih dolara, čime je postao drugi svježe kovani fintech jednorog s kontinenta u razdoblju od samo dva tjedna nakon nigerijskog OPaya.

 Plaćanje mobitelom (1) Izvor: Valery Vasilyeu / Panthermedia / Profimedia

Prema izvješću Globalnog udruženja za sustav mobilnih komunikacija (GSMA - Global System for Mobile Communications Association) za 2020., podsaharski dio afričkog kontinenta uvelike se oslanja na mobilni novac, s 548 milijuna registriranih i 159 milijuna aktivnih računa kod 157 pružatelja usluga.

S druge strane Sjeverna Afrika, Europa i središnja Azija imaju ukupno samo sedam milijuna aktivnih korisnika koji koriste mobile money (mobilni novac), a ukupna transakcijska vrijednost je oko 15 milijardi američkih dolara. Podsaharska Afrika je druga priča: Afrikanci su u 2020. godini putem davatelja mobilnih usluga potrošili 490 milijardi američkih dolara.

 Plaćanje mobitelom (2) Izvor: pawita warasiri / Alamy / Alamy / Profimedia

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI