INTERNET STVARI IoT uređaji po prvi put iznad 100 milijuna | SmartlifeHR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

INTERNET STVARI IoT uređaji po prvi put iznad 100 milijuna

Autor Krunoslav Ćosić

Internet stvari (Internet of Things) u stalnom je porastu što se tiče proizvodnje i potražnje

 IoT Internet of Things module (2) Izvor: Shutterstock

IoT su uređaji kojima smo već sad okruženi, a daleko više bit će ih u skoroj budućnosti – mogu samostalno dojavljivati razne informacije u centralni sustav (na primjer, senzor ugrađen u asfalt parkinga), mogu pratiti stanje na terenu (na primjer, u poljoprivredi), mogu biti ugrađeni u kućanske aparate (na primjer, prate koliko jaja imate u hladnjaku te samostalno naručuju nova jaja).

Dakle, primjena im je izuzetno široka, a svoj najveći rast doživjet će sa širenjem 5G mobilnih mreža. Bit će ugrađeni u razne uređaje tako da više nećemo morati pratiti potrošnju električne energije ili plina jer će direktno komunicirati s centralom, bit će ugrađeni u mnoge dijelove u automobilima, a uz industriju u kojoj će biti prijeko potrebni svoju ekspanziju doživjet će i naše kuće koje će konačno postati pametne.

Možda će jednog dana vaš remen biti pametan i koristiti će IoT modul, a već sada to mogu biti i cipele ili pak senzori ugrađeni u posude s cvijećem koji prate vlažnost i prisustvo drugih živih bića. Znamo da je 5G trenutno najbrže rastuća tehnologija koja daje poticaj i mnogim drugim industrijama. Gledajući godišnji rast, on iznosi čak 800 posto, a slijedi 4G uz 100 posto rasta.

Tromjesečne isporuke IoT modula u svijetu dosegle su 100 milijuna prvi put u drugom tromjesečju 2021. godine, prema najnovijem istraživanju Counterpointa što se tiče IoT modula, čipova i programa za praćenje.

NB-IoT je osvojio otprilike trećinu tržišta u smislu isporuka. Samo je Kina doprinijela s gotovo 85% ukupnih isporuka NB-IoT modula u ovom tromjesečju te ostaje i dalje vodeća geografska regija za primjenu mobilnih IoT-a.

 IoT Internet of Things module (1) Izvor: Shutterstock

Quectel (21,2 posto), Fibocom (7,9 posto) i Telit (7,1 posto) tri su vodeća igrača na globalnoj ljestvici prihoda od mobilnih IoT modula koji bilježe gotovo 40% ukupnog prihoda tijekom drugog tromjesečja 2021. Slijede Thales (7 posto), Rolling Wireless (6,4 posto), Sierra Wireless (5,7 posto), LG (5,3 posto).

Prihod od mobilnog interneta stvari (IoT) kod Quectela je porastao 49% tijekom drugog tromjesečja ( u odnosu na Q2 2020) zbog snažnih performansi NB-IoT i 4G Cat 1 modula u kontinentalnoj Kini. Quectel je ušao u IoT antenske usluge nudeći više od 250 mogućnosti antena. Ove usluge mogu biti alternativni izvor prihoda u narednim godinama.

Fibocom je također uspio povećati svoj udio na globalnom tržištu mobilnih IoT modula, učvrstivši drugo mjesto na globalnoj ljestvici. Tvrtka je tijekom drugog tromjesečja uvidjela snažnu potražnju za svojim isporukama 4G Cat 1 modula, ali je nastavila i s proširivanjem portfelja 5G modula ciljajući na više aplikacija kako bi se blisko natjecale s Quectelom, Thalesom i MeiG-om.

 IoT Internet of Things module (3) Izvor: Shutterstock

Na tržištu proizvođača IoT čipseta prvi je Qualcomm. Drži prvo mjesto u svim regijama svijeta, a drugo mjesto u Europi, Sjevernoj i Latinskoj Americi drži Intel.

HiSilicon je drugi najveći igrač na tržištu mobilnih IoT čipseta, a NB-IoT doprinosi više od 90% isporuka HiSilicona. U budućnosti se očekuje da će HiSilicon predati vodeću poziciju NB-IoT svom domaćem konkurentu UNISOC-u.

Ukupne isporuke modula povećane su za 5% u odnosu na prethodnu godinu zbog sve većih isporuka 5G-a i nedostatka poluvodiča. Međutim, globalno tržište mobilnih IoT modula bit će sklonije nedostatku opskrbe u trećem tromjesečju 2021. u odnosu na drugo tromjesečje 2021. godine.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI