Top 5 najdužih komunikacijskih kabela smještenih ispod mora | SmartlifeHR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

Top 5 najdužih komunikacijskih kabela smještenih ispod mora

Autor Krunoslav Ćosić

Kolike su najveće dužine telekomunikacijskih kabela u svijetu, smještenih ispod mora, putem kojih se povezuju kontinenti

 Podmorski kabel (1) Izvor: Shutterstock

Podmorska komunikacijska kabelska mreža 2Africa već je jedna od najvećih na svijetu, iako se još ne koristi. Projekt je djelomično financiran od strane Facebooka i najvjerojatnije će oboriti rekorde i za najduži i za najmlađi podmorski kabelski sustav nakon što počne s radom. Proteže se na 37.000 kilometara i povezuje 23 zemlje Europe, Afrike i Bliskog istoka.

Ipak, trenutni lideri su Fujitsu i Alcatel, a povezali su Australiju, Novi Zeland i SAD u studenom 2000. godine. Podmorski kabel obuhvaća duljinu od 30.500 kilometara diljem Pacifika, prenio je Statista.

 Podmorski kabel (3) Izvor: Shutterstock

Većina najdužih podmorskih komunikacijskih kabela prilično je stara prema današnjim standardima, s AAE-1 dužine 25.000 kilometara kao značajnom iznimkom. Sustav koji radi na sličnoj ruti kao i kabel FEA uveden u upotrebu 1997. godine inicirali su telekomunikacijski operateri China Unicom i Telecom Egypt, opskrbljujući 17 prijevoznika u dužini od 25.000 km.

Facebook nije jedini član velike četvorke koji ulaže u podmorske komunikacijske sustave. Zapravo, nedavno su se udružili s Googleom za financiranje projekta Apricot (marelica), podkabela koji ima za cilj povezati Japan, Singapur i druge zemlje u regiji APAC do 2023. godine.

 Podmorski kabel (2) Izvor: Shutterstock

Tehnologija ipak nije bez kontroverzi. Toplina, elektromagnetske emisije, buka i kemijsko zagađenje vjerojatno doprinose gubitku ili oštećenju podmorskih staništa, a istraživanja o ovoj temi su se pojavila tek u posljednjih nekoliko godina, iako su podvodni kabeli prisutni već duže od stoljeća.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI