Samo 15 posto izvršnih direktora u Fortune 500 tvrtkama su žene | SmartlifeHR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

Samo 15 posto izvršnih direktora u Fortune 500 tvrtkama su žene

Autor Krunoslav Ćosić

U 2022. bilježi se novi rekord zastupljenosti žena kao izvršnih direktora

 Poslovna žena (2).jpg Izvor: Los Muertos Crew, Pexels

U ožujku su samo 74 žene bile izvršne direktorice, pogledamo li listu 500 američkih tvrtki s najvećom zaradom. Ipak, to je veliko povećanje u odnosu na samo 41 ženu u lipnju 2021. i samo 7 u 2002.

Ipak, novi maksimum još uvijek znači samo oko 15 posto zastupljenosti žena na vrhu liste. Čini se da pozivi na pravednije zapošljavanje polako donose plodove u višim ešalonima poslovnog svijeta budući da je broj žena izvršnih direktora porastao četvrtu godinu zaredom.

Karen Lynch, koja je preuzela vodstvo u CVS Healthu u veljači 2021., učinila je tvrtku najvećom u povijesti Fortune 500 koju je ikada vodila žena. Prihodi u 2021. svrstavaju lanac ljekarni i zdravstva kao četvrti najveći javni posao u SAD-u, donoseći 268,7 milijardi dolara.

 Poslovna žena (1).jpg Izvor: Tima Miroshnichenko, Pexels

U 2019. godini tvrtka s najvećom zaradom sa ženom izvršnom direktoricom bila je General Motors, tada na 13. mjestu. Proizvođač automobila s izvršnom direktoricom Mary Barra na čelu sada je treća najveća tvrtka s liste Fortune 500 koju predvode žene i 22. po veličini ukupno.

Jane Fraser, koja je preuzela Citi u ožujku 2021., bila je prva žena izvršna direktorica velike američke banke. Druge značajne tvrtke s liste Fortune 500 koje su početkom 2022. vodile žene su UPS, Best Buy, Progressive, Oracle i Northrop Grumman, prenosi podatke Statista.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI