Pametni telefoni izbrisali su 40-godišnji rast industrije fotoaparata | SmartlifeHR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

Pametni telefoni izbrisali su 40-godišnji rast industrije fotoaparata

Autor Krunoslav Ćosić

U posljednjih nekoliko godina kamere pametnih telefona općenito su se značajno poboljšale

 Stari fotoaparat (3) Izvor: Shutterstock

Nije to odlika samo tržišta vrhunskih pametnih telefona. I telefoni za 300-tinjak eura omogućuju izuzetno dobre foto rezultate.

Jedna od istaknutih značajki mnogih novih pametnih telefona je kamera. S obzirom da su senzori slike sve manji (ali i bolji) i raste računalna moć pametnih telefona koja omogućuje sofisticirano poboljšanje slike u stvarnom vremenu, fotografije snimljene na modernim pametnim telefonima sve su bliže kvaliteti koja je nekad bila rezervirana za skupe kamere s izmjenjivim objektivima.

 DSLR fotoaparat Izvor: Shutterstock

U posljednjih nekoliko godina kamere pametnih telefona općenito su se značajno poboljšale. Zapravo toliko da mnogi ljudi više ne vide potrebu za nošenjem ili kupnjom namjenskog fotoaparata. Dok će profesionalci i ljubitelji fotografije (vjerojatno) uvijek postići bolje rezultate pomoću vrhunskih kamera i objektiva, moderni pametni telefoni snimaju fotografije koje su dovoljne za zahtjeve prosječnog potrošača.

Napredak kamera na pametnim telefonima za industriju fotoaparata i foto opreme imao je razorne učinke. Prema CIPA-i (Camera & Imaging Products Association), industrijskoj grupi sa sjedištem u Japanu s članovima kao što su Olympus, Canon i Nikon, isporuke fotoaparata u svijetu pale su za 93 posto u razdoblju od 2010. do 2020., čime je izbrisan rast duži od četiri desetljeća, prenosi Statista.

 Stari fotoaparat (1) Izvor: Shutterstock

Nagli pad uglavnom je uzrokovan padom isporuka digitalnih fotoaparata s ugrađenim objektivima, na koje su se obični fotografi oslanjali prije uspona fotografije s pametnih telefona.

Vraćamo se u 1951. godinu, a zatim idemo prema 2020. godini kako bismo se podsjetili kako je kroz povijest izgledala prodaja klasičnih analognih fotoaparata s filmom i digitalnih kamera.

 Isporuke kamera u svijetu Izvor: Statista

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI