EVOLUCIJA KRIPTO EKONOMIJE: Nevjerojatan rast broja kriptovaluta | SmartlifeHR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

EVOLUCIJA KRIPTO EKONOMIJE: Nevjerojatan rast broja kriptovaluta

Autor Davor Dakić

Bitcoin nije više tako dominantan kao što je nekada bio u moru kriptovaluta

 Kriptovalute (1).jpg Izvor: Photo by Worldspectrum from Pexels

Još od rođenja kriptovalute bitcoin 2009. godine uspon tog tržišta obilježen je turbulencijama, s velikim usponima i padovima. Na kraju 2014. godine u svijetu je bilo samo nekoliko stotina kriptovaluta da bi ih na kraju svibnja 2022. godine bio gotovo 20.000.

Ova eksplozija, osobito vidljiva u posljednje tri godine, može se dijelom pripisati činjenici što stvaranje nove kriptovalute ne košta ništa te se može izvesti u samo nekoliko klikova. Digitalna imovina koju je naveo Statista Digital Economy Compass mora, međutim, ispunjavati određene kriterije kao što je dostupnost na platformi za razmjenu (što pomaže u isključivanju slučajeva prijevare i manje ozbiljnih kandidata).

 Kriptovalute (2).jpg Izvor: Photo by Crypto Crow from Pexels

Ipak, i dok broj kriptovaluta raste gotovo eksponencijalno isto se ne može reći o njihovoj vrijednosti. Uz godišnju volatilnost koja često iznosi više od 100 posto kriptovalute doživljavaju velike fluktuacije i ostaju visokorizična ulaganja.

Nakon prošlogodišnjeg procvata i rekordnih 3 bilijuna dolara (3000 milijardi dolara) postignutih u studenom 2021. tržišna kapitalizacija pala je za više od 50 posto i trenutno iznosi oko 1,3 bilijuna dolara. Ova brojka je još uvijek dvostruko veća od vrijednosti prikazane na kraju 2020. godine.

Važnost bitcoina, koji je nekoć bio ultra-dominantan na ovom tržištu, počinje opadati jer su suočeni s porastom druge digitalne imovine kao što je ethereum. Danas bitcoin predstavlja između 40 i 50 posto tržišne kapitalizacije svih kriptovaluta, u usporedbi s oko 80 posto u 2014. godini.

 ethereum.jpg Izvor: Peter Patel, Pixabay

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI