E-MOBILNOST Nisu svi Teslini poslovni poduhvati bili isplativi | SmartlifeHR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

E-MOBILNOST Nisu svi Teslini poslovni poduhvati bili isplativi

Kako su u trećem ovogodišnjem kvartalu prošla četiri Teslina odjela?

Tesla automobili (3) Izvor: JOE RAEDLE / Getty images / Profimedia

Tesla je izuzetno dobro prebrodila pandemiju, unatoč utjecaju virusa na gospodarstvo i globalni lanac opskrbe. Iako je Tesla u prošlom tromjesečju ostvarila rekordnu prodaju automobila, a usporedimo li rezultate iz 2020. s 2021. godinom onda je rast itekako primjetan, nisu svi tvrtkini poslovni poduhvati bili isplativi.

Automobili, leasing automobila, spremanje energije i servisi četiri su odjela koja imaju različite poslovne rezultate.

Tesla automobili (2) Izvor: JOE RAEDLE / Getty images / Profimedia

Tvrtka Elona Muska zapravo je izgubila 16 milijuna dolara u segmentu "Usluge i ostalo", iako Tesla ne navodi koje su usluge uključene. Tvrtkini napori u prodaji i instalaciji solarnih panela i rješenja za baterije Powerwall pridonijeli su sa samo 3 milijuna dolara bruto dobiti financijskim rezultatima tvrtke, uz smanjenje od 86 posto u odnosu na treće tromjesečje 2020.

To se može pripisati činjenici da je Tesla Energy, izravna podružnica odgovorna za rješenja za proizvodnju i skladištenje energije, prestala prodavati pojedinačne Powerwallove krajem svibnja ove godine i sada ih nudi samo u paketu sa svojim solarnim panelima. I oni navodno pate od nedostatak čipova, kao i mnoge druge tvrtke u svijetu.

Ne iznenađuje da je korporacija najviše novca zaradila prodajom svojih automobila, akumulirajući bruto dobit od 3,5 milijardi dolara između lipnja i rujna 2021.

Tesla automobili (1) Izvor: Jonathan Weiss / Alamy / Alamy / Profimedia

Tesla nije samo vodeći svjetski proizvođač električnih automobila već i najbrže rastuća marka u svijetu. Samo u 2021. proizvela je i isporučila više od 600.000 jedinica i na dobrom je putu da udvostruči broj od 365.000 iz prethodne godine, prenosi Statista.

Prodaja automobila ima rast od 77,4 posto te dobit od 3,522 milijardi dolara (rezultati u odnosu na isto razdoblje u godini ranije), iznajmljivanje automobila ima rast 25,8 posto u odnosu na Q3 2020. godine (profit 151 milijun dolara). Čak 85,7 posto pad je dobiti odjela koji se bavi proizvodnjom i skladištenjem energije, a istovremeno su tijekom trećeg tromjesečja ove godine zaradili samo 3 milijuna dolara. Istovremeno, iako imaju rast od 74,6 posto, u odjelu "Usluge i ostalo" gubitak je spomenutih 16 milijuna dolara.

Tesla automobili (4) Izvor: Jonathan Weiss / Alamy / Alamy / Profimedia

Najveći Teslini konkurenti na tržištu električnih vozila s plug-in punjenjem što se tiče ukupne prodaje jedinica u 2020. su GM-SAIC-Wuling, Renault, Hyundai i Volkswagen.

Tesla i njeni proizvodi podložni su kritikama. Nesreće koje su se događale čak i tijekom korištenja Teslinog autopilota (za potpuno samostalnu vožnju) i izvješća o kvarovima kočnica i proturječnim sigurnosnim ocjenama, kao i kultni fandom Elona Muska, redovito su rezultirali kritičkim pisanjima medija, ali i državnih dužnosnika.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Najnovije

Mobilnost