U Hrvatskoj je internetski promet povećan za 26,5 posto | SmartlifeHR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

U Hrvatskoj je internetski promet povećan za 26,5 posto

6 posto više telefonskih poziva u mobilnim mrežama te 7 posto manje poziva u nepokretnoj mreži

 Izvor: Piotr Adamowicz / Stock Budget / Profimedia

HAKOM je objavio podatke za prvo tromjesečje ove godine, u odnosu na isti period u 2020. godini. Uz više minuta u mobilnoj mreži, manje u fiksnoj rastu ulaganja u svjetlovodnu (optičku) infrastrukturu.

Ukupni podatkovni promet u prvom tromjesečju dosegnuo je 627 PB i rastao 26,5 posto u usporedbi s razdobljem iz protekle godine. Značajno smo više razgovarali mobitelima, a ukupni prihodi na tržištu elektroničkih komunikacija narasli su za 3,3 posto.

roaming;3g;4g;travel;mobile;mobility;screen;holding;overhead;top view;mockup;display;blank;template;app;mobile design;user;finger;interact;device;smarphone;cell;smart;phablet;phone;man;hand;alamyunknown;NOT_EDITORIAL_ONLY Izvor: Jorge Pérez / Alamy / Alamy / Profimedia

Ukupni odlazni promet operatora pokretne javne komunikacijske mreže (telefonski pozivi u mobilnim mrežama) za 6 posto je veći nego u prvom tromjesečju 2020. Ukupni odlazni promet operatora nepokretne javne komunikacijske mreže (pozivi fiksnim telefonom) manji je za 7 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

U roamingu je nastavljen trend pada trajanja poziva hrvatskih korisnika u međunarodnim mrežama i stranaca u hrvatskim nacionalnim mrežama, što je rezultat utjecaja pandemije koronavirusa. Hrvatski korisnici u inozemstvu razgovarali su 14,2 posto kraće u odnosu na prva tri mjeseca 2020., a stranci u Hrvatskoj 7,9 posto kraće.

Na tržištima širokopojasnog pristupa internetu prihodi su rasli 9,22 posto, usluzi televizije 3,5 posto, a usluzi najma mreže i vodova 7,7 posto. Prihodi u telefonskim uslugama putem pokretne i nepokretne mreže u blagom su padu, a sve zbog manje razgovora u roamingu.

adsl;area;broadband;cable;cabling;center;communication;concept;connect;connection;connector;connectors;cord;data;digital;electronic;equipment;fiber;fibre;ftp;holding;home;hub;industry;information;interface;internet;jack;lan;link;local;man;net;network;networking;optic;patch;plug;port;rj45;router;server;service;switch;system;technology;telecommunication;wire Izvor: Petr Svoboda / Stock Budget / Profimedia

Ulaganja u svjetlovodnu pristupnu infrastrukturu ipak značajno rastu i to za 140 posto u odnosu na isto razdoblje u 2020. U nepokretnoj mreži najveći rast i dalje bilježi broj širokopojasnih priključaka vrlo velikih brzina. U prvom tromjesečju 2021. 17 posto korisnika ostvaruje pristup internetu s brzinama većim od 100 Mbit/s, a rast generiraju priključci putem svjetlovodne pristupne infrastrukture kojih je oko 12 posto.

Brzine veće od 30 Mbit/s ima oko 42 posto korisnika. Ukupan broj korisnika paketa usluga raste, najviše onih s 4D paketima jer migriraju s 3D paketa na 4D pakete da bi ostvarili veće popuste na cjelokupne usluge grupiranjem fiksnih i mobilnih usluga.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Najnovije

Mobilnost